Начало / Любопитно / Писателят препоръчва: топ 5 книги за 2014 г. според Александър Шпатов, Мария Донева и Петя Кокудева

Писателят препоръчва: топ 5 книги за 2014 г. според Александър Шпатов, Мария Донева и Петя Кокудева

 

 Александър Шпатов

През 2014 г. Александър Шпатов не само се завърна, но и влезе в историята на българското книгоиздаване с първата книга с приложение за мобилни устройства. Читателите могат едновременно да се наслаждават на майсторството на перото му в сборника с кратки разкази “#НаЖивоОтСофия“, и сами да отбелязват любимите си кътчета в столицата от продължението. Ето и топ 5 на годината, които Шпатов избра:

„Калуня-Каля“ това бе дълго критото имане на Георги Божинов. Абсолютна сензация!!!

„Отвътре“ – Радослав  Парушев е по-добър от всякога. Цинизмът му удря в най-големите гнойни рани на България.

„Изведнъж на вратата се чука“ – най-зрелите, силни и необясними разкази на Етгар Керет. Един от най-зрелите, силни и необясними разказвачи в света въобще.

„Книгата, която ми направи най-силно впечатление през годината и все още ме държи са събраните разкази на Исак Бабел. Не знам как да ги опиша, абсолютна магия на словото има в тях. За съжаление изданието беше много старо (в превод на Далчев, между другото), така че няма как да се намери. За пето място – през годината открих класиките, които чета на английски през „Киндъл“-а. Така че препоръчвам на всеки да си купи „Киндъл“ или някакъв руг четец. Върши супер много работа, а и пести пари!

–––––––––––

Мария Донева

Мария Донева продължава да е една от най-обичаните български съвременни поетеси. И тази година тя зарадва почитателите си с нов сборник в рими – „Шепа лъскави череши“.

„Оказа се неочаквано лесно да изброя петте книги, които украсиха моята 2014 година и ми доставиха удоволствие. Критерият ми е този – да са ми доставили пълноценна радост, да ми се иска да ги препоръчам, да съм научила и осъзнала нови неща от тях“, откликна Донева:

 „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” от Юнас Юнасон – Приятно дълга, непредвидима, написана с фантазия и размах, смешна, а има и слоница.

 „Човек на име Уве” от Фредрик Бакман –  И нейният автор е швед. В нея няма слоница, но има любов, каквато всеки би искал да преживее, герои, към които се привързах и котка, която… Абе котка.

 „Бай Георги има тъжни рамене” на Камелия Кондова – Тази Камелия повече от двайсет години пише разтърсващи стихове и става все по-добра, по-силна и по-проклета.

„Калуня-каля” на Георги Божинов –  Истинско удоволствие и заради езика й, и заради историята, и заради неповторимата гледна точка към епохата. Увлекателна и новаторска. На път е да я прехвалят и да отблъснат читателите, затова млъквам.

 „Петъчни истории” на Елка Стоянова –  Докато я чета, не спирам да се смея, яде ми се, спи ми се, работи ми се, прегръща ми се детето ми, живее ми сеееее!!!

Това е общото между тези пет книги. Дават ми витамини, вдигат ми хемоглобина, уплътняват смисъла, умножават ми радостта от живота.

Накрая поетесата допълва:

„Списъкът ми с книги ще бъде абсолютно непълен и неправилен, ако в него не присъства „Пътуване по посока на сянката“ на Яна Букова. Моля, направете изключение за мен и ми дай право на шеста книга, защото не искам да живея с лъжовна анкета и с изкривена душа!“

–––––––-

Петя Кокудева

Петя Кокудева продължава да радва малки и големи със забавните си, но и понякога тъжни стихове. След изключително успешната „Лулу. Детски стихотворения за възрастни“, тя отново предложи на почитателите си с „Малки същества. Детски стихотворения за възрастни“.

Ето и нейния избор за 2014 г.:

„Туве Янсон: думи, образи, живот“ от Буел Вестин – Живот като остров – не знаеш дали си се загубил на него, или си се спасил. Биография, в която като че ли и аз живях – нееднозначността на всичко в нея беше ужасно притегателна за мен.

 „Приказки колкото усмивка“ от Джани Родари – Любимата ми история е за едни острови, които решават да се ометат за малко на почивка и да изчезнат от мястото, на което се намират. Обожавам Джани Родари, защото е изобретател, не писател. Когато той измисли нещо, се чувстваш сякаш наистина го има, появило се е.

 „Четиригодишната философка“ от Анна Нашиловска – Книгата на известната полска литераторка събира спонтанни „философски фрагменти“, изречени от нейната малка дъщеря. Много проницателно смешна книга. А срещата на живо в Полския институт с порасналата малка философска ще си я спомням като филмова история.

 „Как наказва Бог“ от Катерина Стойкова-Клемър – Моята книга с българска поезия за 2014. Ще си я запомня като кълвач по ствола на смисъла: хем майстор на негова си, особена музика и ритъм, хем лечител, хем един такъв наподправен, прегърнат от всемира.

 „Птичият събор“от Петер Сис – Тази е съвсем от крайчеца на 2013, но те, в полет, нещата са неуловими. Птичият събор ми действа подобно на мисълта за разговор с майка ми. Утешението, че наблизо живее някой по-умел в смирението, но незагубил дързостта си.

Свързани заглавия

Писателят препоръчва: топ 5 книги за 2014 г. според Станислава Чуринскиене

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …