Начало / България / Утре е официалната премиера на „Раздяла няма. Македония срещу македонизма“

Утре е официалната премиера на „Раздяла няма. Македония срещу македонизма“

Утре, 9 декември, от 18 ч в „ART Hall“ (София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ № 4) ще бъде представена книгата„Раздяла няма. Македония срещу македонизма“ на Темелко Нешков. Спомените на автора излизат след неговата смърт. Темелко Нешков е един от най-изявените борци за правата и свободите на българското население във Вардарска Македония след Втората световна война.

„За неподготвения  читател това  ще  бъде трудно за асимилиране четиво. Няма какво да се лъжем. Нашето общество, образователната ни система и държавните институции, поради много причини и фактори, които не са предмет за обсъждане тук, са далече от вълненията, страданията и стоицизма на Темелко Нешков. А той поради вроденото си чувство за справедливост и с порива на неизбежната младежка романтичност, едва 16 годишен,  се включва в югославското партизанско движение. Цялата книга е посветена на всички знайни и незнайни борци, намерили смъртта си или попаднали в зъбците на работещата безотказно машина за промиване на мозъци в „нова“ Македония, като част от  Югославската  социалистическа федерация на Тито“, категоричен е Иван Николов, автор на предговора на книгата.

Темелко Нешков е роден на 14 март 1928 г. в град Прилеп, Вардарска Македония (дн. Р Македония). Произлиза от известно местно българско семейство. Дядо му, който работи в САЩ дълго време, и баща му са едри земевладелци. Като юноша Темелко Нешков се включва в редиците на ВМРО. През 1947 г. е арестуван и осъден на 12 години затвор. В процеса от 11 души, 4-ма са осъдени на смърт. През 1958 г. е осъден отново на 4 години затвор за вражеска пропаганда и опити за разцепване на Югославия. Женен е за Даница – дъщерята на известния търговец от Галичник Аврам Дамянов. В началото на 1977 г. Нешков бяга с дъщеря си в Западна Европа. След промените заживява в България.

„Раздяла няма. Македония срещу македонизма“ тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …