На фокус
Начало / Свят / Лайпцигският панаир на книгата ще награди Мирча Картареску

Лайпцигският панаир на книгата ще награди Мирча Картареску

Румънският писател Мирча Картареску (58) получава наградата на Лайпцигския панаир на книгата за трилогията си „Ослепително”, съобщиха от пресцентър на панаира. Тя ще му бъде връчена при откриването на събитието на 11 март 2015 г.

Призът на стойност 15 хил. евро се дава в името на разбирателството в Европа. Учреден е през 1994 г. от общината в Лайпциг, провинцията Саксония и Борсовия съюз на германските книжари.

Мирча Картареску ще бъде специален гост на Международния панаир на книгата в София след броени дни. Тази година официален гост е Румъния. Авторът  ще се срещне с българските си читатели на 13 декември в 18 ч. в НДК.

Картареску е смятан за най-видният представител на поколението писатели, което дебютира през 80-те години на ХХ век. Завършва румънска филология в Букурещкия университет. През 1999 г. защитава докторат на тема „Румънският постмодернизъм“. Счита се, че е основният теоретик на това литературно течение в Румъния.
Дебютира със стихове. Издава няколко книги със стихотворения и поеми. Уникален проект е книгата му „Levantul“, героично-комична епопея, своеобразна разходка из историята на румънската литература, като реплика към „Одисей“ на Джойс.

Свързани заглавия:

Мирча Картареску ще бъде гост на панаир на книгата през декември

Виртуална читателска мрежа избра най-добрите източноевропейски романи

Книги от Мирча Картареску тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

7dde8fe8c38464e11bab4ab601c7e353

Фрида Кало очаквала края си с четка в ръка

Дните ѝ са като пътепис на страданието Мексиканската художничка покорява и днес съзнанието на милиони …