Начало / България / Екипът на „Червената къща“: Не очакваме финансиране от Министерството на културата

Екипът на „Червената къща“: Не очакваме финансиране от Министерството на културата

Министерство на културата бързо реагира на случая с преустановяването на дейността на „Червената къща“, изтъквайки, че  законът за държавната собственост ги задължава имот, който е публична държавна собственост, да бъде отдаден под наем чрез провеждане на търг. Държавната институция подчертава, че не може да наруши закона. Ето и отговорът на потърпевшата страна, изпратен до редакцията lira.bg:

 „Екипът на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” приветства своевременната реакция на Министерство на културата, което вчера (4 декември 2014 г.)  изпрати официалната си позиция по казуса „Червената къща“ до някои медии.

От нея със задоволство разбираме, че най-висшата културна институция в страната „оценява високо нестандартния подход на Центъра за култура и дебат „Червената къща” към поднасянето на най-важните проблеми на духовността, както и привличането на не само изтъкнати имена и творци, а и на дебютанти в областта на изкуствата.“  Така изразената позиция ни кара да вярваме, че Министерство на културата няма да допусне работата на подобно културно средище да бъде преустановена.

Готови сме да обсъдим с Министерството на културата набор от нови възможни законосъобразни решения, така че „Червената къща „Андрей Николов” да продължи да изпълнява обществено-културните си функции, както и да предоставим експертна подкрепа за намирането на такова решение.

Ние не очакваме финансиране от Министерството на културата. Очакваме стъпки за осъвременяване на културната му политика за адекватна подкрепа на независимите културни организации и практики.

Решения има, въпросът е дали има политическа воля“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …