На фокус
Начало / Свят / Престоят на Джордж Оруел в затвора беше потвърден

Престоят на Джордж Оруел в затвора беше потвърден

Откриването на съдебни документи потвърди престоя на Джордж Оруел зад решетките, съобщи „Гардиън“. В есето си „Clink“, писателят описва 48 часа през декември 1931 г., прекарани в лондонски затвор след като е арестуван поради факта, че бил пиян и неадекватен. Твърденията му обаче често са били поставяни под съмнения и характеризирани като художествена измислица. Но ученият д-р Люк Сийбър открил документи, потвърждаващи думите на Оруел, в архивите на университета „London Metropolitan“.

Авторът на класики като „1984“ и „Фермата на животните“ искал да си направи експеримент, като бъде задържан и се срещне с престъпници и представители на най-низките слоеве на лондонското общество. Така той щял да пише по-автентично за тях. Оруел изпил голямо количество бира и почти цяла бутилка уиски. Пред полицаите се представил за неудачника Едуард Бъртън, чиито родители били собственици на сладкарница. Те го били изгонили от дома си заради безкрайните проблеми с алкохола.

Според Сейбър, документите доказват реализма в творчеството на Джордж Оруел. Биографът на британския писател, Гордън Боукър, нарече откритието на Сейбър „интересно“, но допълни, че не е изненадан. Боукър даде за пример идентичните ситуации с твърденията на автора, че е застрелял слон в Бирма и че е бил следен от КГБ. Те също са поставяни под съмнение, но впоследствие потвърдени.

„Оруел не е бил фантазьор, а брилянтен и честен репортер, който се е поставял в необикновени ситуации“, коментира Боукър.

Свързани заглавия
Родната къща на Джордж Оруел ще бъде превърната в музей

Джордж Оруел: Никой не е патриот, когато стане дума за данъци

Рецепти за сладкиши от Джордж Оруел

Джордж Оруел съветва приятел как да пише ревюта

Публикувана е кореспонденцията на Джордж Оруел
Джордж Оруел: Защо пиша
Джордж Оруел: Усилията, които положих да напиша „1984”, почти ме убиха
Джордж Оруел: Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги

Книги от Оруел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …