На фокус
Начало / Свят / Престоят на Джордж Оруел в затвора беше потвърден

Престоят на Джордж Оруел в затвора беше потвърден

Откриването на съдебни документи потвърди престоя на Джордж Оруел зад решетките, съобщи „Гардиън“. В есето си „Clink“, писателят описва 48 часа през декември 1931 г., прекарани в лондонски затвор след като е арестуван поради факта, че бил пиян и неадекватен. Твърденията му обаче често са били поставяни под съмнения и характеризирани като художествена измислица. Но ученият д-р Люк Сийбър открил документи, потвърждаващи думите на Оруел, в архивите на университета „London Metropolitan“.

Авторът на класики като „1984“ и „Фермата на животните“ искал да си направи експеримент, като бъде задържан и се срещне с престъпници и представители на най-низките слоеве на лондонското общество. Така той щял да пише по-автентично за тях. Оруел изпил голямо количество бира и почти цяла бутилка уиски. Пред полицаите се представил за неудачника Едуард Бъртън, чиито родители били собственици на сладкарница. Те го били изгонили от дома си заради безкрайните проблеми с алкохола.

Според Сейбър, документите доказват реализма в творчеството на Джордж Оруел. Биографът на британския писател, Гордън Боукър, нарече откритието на Сейбър „интересно“, но допълни, че не е изненадан. Боукър даде за пример идентичните ситуации с твърденията на автора, че е застрелял слон в Бирма и че е бил следен от КГБ. Те също са поставяни под съмнение, но впоследствие потвърдени.

„Оруел не е бил фантазьор, а брилянтен и честен репортер, който се е поставял в необикновени ситуации“, коментира Боукър.

Свързани заглавия
Родната къща на Джордж Оруел ще бъде превърната в музей

Джордж Оруел: Никой не е патриот, когато стане дума за данъци

Рецепти за сладкиши от Джордж Оруел

Джордж Оруел съветва приятел как да пише ревюта

Публикувана е кореспонденцията на Джордж Оруел
Джордж Оруел: Защо пиша
Джордж Оруел: Усилията, които положих да напиша „1984”, почти ме убиха
Джордж Оруел: Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги

Книги от Оруел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …