Начало / Свят / Оригинален акварел от „Малкият принц“ отива на търг

Оригинален акварел от „Малкият принц“ отива на търг

Аукционна къща „Artcurial “ ще предложи на търг първата оригинална илюстрация  на „Малкият принц“  на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, съобщи „Фигаро”. Първоначалното наддаване ще тръгне от 400 хил. или 500 хил. евро. Търгът ще се състои на 9 декември.

Акварелът е  бил използван в оригиналното издание на „Малкият принц“. Поставен е на 17-та страница в изданието от 1943 г. и е във формат 21,2 на 23,9 см. Под рисунката има подпис „Антоан дьо Сент Екзюпери“ без тире.

Акварелът представлява героя на турския астроном откривател на Астероида В612 – планетата на Малкия принц. Астрономът сочи с пръст табло, покрито с математически формули. Писателят е може би най-известният французин на тогава. Популярността идва от книгите му „Нощен полет“ и „Земята на хората“, както и от героичните му  действия като пилот.

Сент-Екзюпери заживява в САЩ, след като Франция е превзета от Германия през 1940 г. През двете години, които френския авиатор прекарва в Ню Йорк, той живее в близост до Сентрал Парк, а по-късно на ул. „Бийкман Плейс“. Съпругата му Консуело, наема лятна къща в Лонг Айлънд. Авторът работи върху „Малкият принц“ на различни места в града, включително в апартамента на своята приятелка Силвия Хамилтън, който се намира на ул. „Парк Авеню“. Там Екзюпери ползва нейния черен пудел, като модел за овца, както и парцалена кукла като модел за главния герой.

Времето, което Екзюпери прекарва в САЩ, е изпълнено с лична тревога, физически заболявания. След нахлуването на съюзниците в Северна Африка, той вече може да се върне към армията, оставяйки Ню Йорк, когато „Малкият принц“ е на път да излезе през април 1943 г. Когато се подготвя да напусне града, Екзюпери се появява на вратата на Силвия Хамилтън,  облечен във военна униформа, с думите: „Бих искал да ви дам нещо прекрасно. Това е всичко, което имам“, като оставя смачкан хартиен плик върху масата. В него са ръкописа и рисунките за „Малкият принц“. Заради войната  Сент-Екзюпери отпечатва само няколко копия за шепа приятели.  Авторът не доживява да види публикуването на книгата в родната си Франция, където тя е издадена едва след края на войната. Той умира през 1944 г., докато пилотира разузнавателен самолет – само няколко седмици преди освобождението на Париж.

Свързани заглавия

Изложба, посветена на „Малкият принц“, се открива в Ню Йорк

Непубликувани досега страници от „Малкият принц” на търг
Откриха музей на Екзюпери в Русия
„Малкият принц“ вдъхнови цяла космическа индустрия
Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкият принц“
„Малкият принц” навършва 70

Книги от Антоан дьо Сент-Екзюпери тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …