Начало / Свят / Архивът на Габриел Гарсия Маркес ще се съхранява в Тексас

Архивът на Габриел Гарсия Маркес ще се съхранява в Тексас

Архивът на литературния гигант Габриел Гарсия Маркес ще се съхранява в Тексас, съобщи „Гардиън“. Той беше откупен от семейството на писателя от центъра „Harry Ransom Center“ към „University of Texas“. Макар да не се знае каква е точната сума, центърът е известен с факта, че не се притеснява да дава големи суми за вещи, свързани с творчеството на известни автори. Скоро те придобиха правото да съхраняват архива на Иън Макюън срещу 2 милиона долара.

В архива на Габо са лична кореспонденция и фотоалбуми, 2 пишещи машини и ръкописи. Той съдържа около 2 000 писма, сред които такива от Хулио Кортасар, Милан Кундера и Греъм Грийн. Макар Маркес да не е обичал да пази своите чернови, колекцията включа негови записки от последните години, както и черновите на финалния му, незавършен и непубликуван роман, „We’ll See Each Other in August“.

Писателят почина през април тази година на 87 години. През годините той открито критикуваше САЩ за политиката на страната спрямо Куба. Той нямаше право да влиза в САЩ в продължение на 30 години, преди президентът Бил Клинтън да вдигне забраната през 1995 г. Това прави решението архивът му да се съхранява в Америка изненадващо.

Известни фигури в сферата на културата в Колумбия изразиха своето съжаление, че архивът на писателя няма да остане в неговата родина. Сред тях са Мариана Гарсес, министър на културата, и академикът Едуардо Марселес. Гонсало Гарсия Барка обаче, един от синовете на Маркес, заяви, че правителството никога не е проявило интерес и не е отправило оферта. Консуело Гайтан, директор на Колумбийската национална библиотека, отрече това да е така. Според него наследниците на писателя е трябвало да се обърнат към властите, които не са искали да ги притесняват толкова скоро след неговата смърт.

Свързани заглавия
Речите на Габриел Гарсия Маркес бяха публикувани в книга
Книги на Габриел Гарсия Маркес излизат в електронен формат за първи път

Маркес пушел по 6 кутии цигари на ден, докато пишел „Сто години самота“ (малко известни факти за Габо)

Испанският „Ла Вангуардия“ публикува откъс от неиздаван роман на Маркес
Маркес е оставил готов роман

Семейството на Маркес ще решава дали да върне праха му в Колумбия

Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

Почина класикът Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес излезе от болница

Синът на Маркес: Баща ми е добре

Габриел Гарсия Маркес е приет по спешност в болница

Книги на Маркес тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …