На фокус
Начало / Свят / Пол Остър се върна към еврейските си корени

Пол Остър се върна към еврейските си корени

Американският писател Пол Остър (67) разказа за еврейските си корени пред журналист на германския вестник „Ди велт”. Той е роден в Ню Джърси, но родителите му са полски евреи, емигрирали в САЩ.

В спомените си писателят се връща към чичо си от Варшава, чието семейство е убито в концлагера Аушвиц. Историята на рода на Остър води началото си от областта Галиция в Австро-унгарската империя, по бащина линия, и от населената от руснаци част на Полша, по майчина. Част от предците му емигрират в Канада.

„Една от прабабите ми е била шапкарка”, разказва авторът. Работила е в салона на Едит Уортън  (1862–1937) – една от големите американски интелектуалки на времето си. В нейния салон идвали Хемингуей, Хенри Джеймс, Теодор Рузвел и Франсис Скот Фицджералд.

Остър разказва как американският клон на фамилията мразел всичко германско заради Хитлер, бойкотирали германските коли. И въпреки че писателят е бил много пъти в Германия и има много близки приятели там, все още чувства тежестта на миналото и не може лесно да се отърси от него.

Остър разказва как за романа си „Нощта на оракула” използвал за прототип на героя си Сидни Ор поляк на име Орловски, чието име открил в телефонен указател на Варшава от 1938 г. Разлиствайки указателя, си мислел, че това е книга на мъртвите, тъй като едва ли и половината от хората в него са преживели геноцида в концлагерите. След излизането на романа писателят бил посетен от полски журналист, който развълнуван му съобщил, че семейство Орловски от указателя са неговите дядо и баба.

В момента Остър пише най-дебелия си роман и е спрял цигарите. Той – сценаристът на култовия филм „Дим”.

Книги от Пол Остър тук

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …