Начало / България / Разследващият журналист Христо Христов получи гражданската награда на европарламента

Разследващият журналист Христо Христов получи гражданската награда на европарламента

Разследващият журналист и изследовател на комунистическия режим Христо Христов, създател на специализирания сайт desebg.com, е сред 47-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г., съобщиха от Информационно бюро на Европейския парламент в България.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година – покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия”, който помогна за спасяването на множество пътници и членове на екипажа при потъването на кораба.

В четвъртък европейското жури, председателствано от заместник-председателя на Европейския парламент Силви Гийом (С&Д), определи селекцията на 47-те лауреати за тази година, сред които попадна и българският журналист. Той е номиниран за наградата Гражданин на Европа за 2014 г. от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП)  със следните аргументи:

„С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България.

Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало. Публикувал е многократно по темата за „възродителния процес“, насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани.
През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии.

Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, когато законодателството за отварянето на досиетата в България е отменено, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба.

Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани.”

Заедно с Христов сред отличените са и младите доброволци от Варна, участвали в спасителните дейности след наводнението в града това лято, които са номинирани от евродепутата Момчил Неков (БСП/С&Д). През втората половина на декември 2014 г. лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Те ще участват и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 25 февруари 2015 г.

В момента БНТ излъчва една от последните инициативи на основателя на desebg.com – документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунистическите репресии по повод отбелязването на четвърт век от края на управлението на БКП. Той работи и по стартирането на нов уеб проект за систематизиране на информацията за сътрудниците на комунистическите тоталитарни, обявена от трите комисии по досиетата – „Бонев” (1997), „Андреев” (2001-2002) и „Костадинов”, действаща от 2007 г. Регистърът ще бъде представен в понеделник, 24 ноември, в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски” 124 от доц. Георги Лозанов и адвокат Александър Кашъмов.

Книги от Христо Христов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …