Начало / България / Разследващият журналист Христо Христов получи гражданската награда на европарламента

Разследващият журналист Христо Христов получи гражданската награда на европарламента

Разследващият журналист и изследовател на комунистическия режим Христо Христов, създател на специализирания сайт desebg.com, е сред 47-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г., съобщиха от Информационно бюро на Европейския парламент в България.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година – покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия”, който помогна за спасяването на множество пътници и членове на екипажа при потъването на кораба.

В четвъртък европейското жури, председателствано от заместник-председателя на Европейския парламент Силви Гийом (С&Д), определи селекцията на 47-те лауреати за тази година, сред които попадна и българският журналист. Той е номиниран за наградата Гражданин на Европа за 2014 г. от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП)  със следните аргументи:

„С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България.

Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало. Публикувал е многократно по темата за „възродителния процес“, насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани.
През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии.

Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, когато законодателството за отварянето на досиетата в България е отменено, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба.

Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани.”

Заедно с Христов сред отличените са и младите доброволци от Варна, участвали в спасителните дейности след наводнението в града това лято, които са номинирани от евродепутата Момчил Неков (БСП/С&Д). През втората половина на декември 2014 г. лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Те ще участват и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 25 февруари 2015 г.

В момента БНТ излъчва една от последните инициативи на основателя на desebg.com – документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунистическите репресии по повод отбелязването на четвърт век от края на управлението на БКП. Той работи и по стартирането на нов уеб проект за систематизиране на информацията за сътрудниците на комунистическите тоталитарни, обявена от трите комисии по досиетата – „Бонев” (1997), „Андреев” (2001-2002) и „Костадинов”, действаща от 2007 г. Регистърът ще бъде представен в понеделник, 24 ноември, в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски” 124 от доц. Георги Лозанов и адвокат Александър Кашъмов.

Книги от Христо Христов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee1d574e9971dfe076fca48762464102

Тайванска книжарница продава книги на тъмно

Wuguan Books използва мрака по най-добрия начин „Клиентите ни се съсредоточават по-добре така„, убедена е …