Начало / България / В чешкия център ще се честват 100 години от рождението на Бохумил Храбал

В чешкия център ще се честват 100 години от рождението на Бохумил Храбал

Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство кани на литературна вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на чешкия писател Бохумил Храбал (1914-1997). Тя ще се състои на 24 ноември, понеделник, от 18 часа в Чешкия център в София. Входът е свободен.

Бохумил Храбал е сред най-изявените писатели в чешката литература през втората половина на ХХ век. Негови творби са превеждани на всички световни езици, като популярността им се дължи в немалка степен на режисьора Иржи Менцел, който филмира много от тях. Сред най-известните екранизации на Менцел са „Строго охранявани влакове“ (1966) по едноименната новела и „Обслужвал съм английския крал“ (2006), създаден по едноименния роман с Иван Бърнев в главната роля.

След 1968 г. много от книгите на Бохумил Храбал могат да се публикуват след намесата на официалната цензура. Същевременно друга част от неговите текстове, които не са одобрени за печат в Чехословакия, се разпространяват в нелегалната мрежа на самиздата. От 1975 г. може отново свободно да пише и да издава.

През 1970 г. Храбал дава интервю за списание „Творба“, в окето редакцията променя част от текста без знанието на автора и декларира от негово име безрезервна подкрепа на културната политика на тоталитарния режим. Оттогава той си спечелва открити противници в средите на чешкия литературен ъндърграунд, сред така наречените „дългокоси“. Много скоро след интервюто те публично изгарят книги на Храбал от личните си библиотеки в знак на протест срещу политическата му позиция.

Обществената позиция на Храбал през 70-те години на ХХ в. продължава да бъде противоречива, тъй като той подписва „Антихарта“ (документ в защита на официалния режим в Чехословакия), който е реакция срещу Харта 77 и е подписан от десетки хора на изкуството в знак на подкрепа на тоталитарната власт. До началото на 90-те години официалните издания на книгите на Храбал са възможни като непрекъснати компромиси на автора, който допуска намеси на цензурата. Въпреки противоречивата си обществена позиция той е най-четеният и популярният чешки писател на 70-те и 80-те години на 20 в.

Писателят се повлиява се от повествованието на Хашек, описва истории от детството, окупацията, от живота в Прага… Познава обикновените хора, гротескните ситуации, необикновените поведения и шокиращи приумици. Пише разкази и новели, използвайки силно актуализиран език.

Книги от Бохумил Храбал тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …