Начало / Свят / Водещ британски хирург е сред номинираните за престижната награда „Costa“

Водещ британски хирург е сред номинираните за престижната награда „Costa“

Водещият британски мозъчен хирург Хенри Марш е сред номинираните на тазгодишното издание на наградите „Costa Book Awards“, съобщи „Индипендънт“. Марш е претендент в категорията за биография с нехудожественото си произведение „Do No Harm“. Марш твърди, че е написал книгата, за да „свали лекарите от техния пиадестал“.

„Писането ме разтоварваше от стреса след тежък работен ден. Помагаше ми да се отпусна. Всеки ден виждам най-ужасните и най-невероятните неща и исках да опиша преживяванията си. Има един особен контраст – това, което за мен е обичаен работен ден, за пациентите ми е нещо ужасно и потенциална трагедия.

Свалям лекарите от пиадестала им. Докторите работят в критична среда и хората се нуждаят да разберат по-добре какво ние правим. Трябва да знаят, че често нашата работа е изключително несигурна, що се отнася до вземането на решения. Книгата ми описва точно това.

Поласкан съм от номинацията. Ще продължа да пиша за собственото си добро. Но следващата ми книга ще бъде доста различна“, казва Марш, като добави, че се изкушава да пише художествена проза, най-вероятно трилър за неврохирургията.

Хенри Марш е роден през 1950 г. Той е сред най-важните личности за неврохирургията в Украйна. Често работи с хирурзи от бившия СССР. За него са направени документалните филми на Би Би Си „Your Life in Their Hands“ и „The English Surgeon“. Той е Командор на Ордена на Британската империя – отличие, връчено му през 2010 г. Често чете лекции за важността на дизайна на болничните сгради и как той влияе върху духа на персонала.

Ето и останалите номинирани:

В категорията за роман: Нийл Мухерджи с „The Lives of Others“, Моник Рофи с „House of Ashes“, Али Смит „How to be both“, Колм Тойбин с „Nora Webster“.

В категорията за дебютен роман: Карис Брей с „A Song for Issy Bradley“, Мери Костело с „Academy Street“, Ема Хийли с „Elizabeth is Missing“, Саймън Роу с „Chop Chop“.

В кагегорията за биография: Джон Кямбъл „Roy Jenkins: A Well-Rounded Life“, Марион Коутс с „The Iceberg: A Memoir“, Хелън Макдоналд с „H is for Hawk“, Хенри Марш с „Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery“.

В категорията за поезия: Колет Брайс с „The Whole and Rain-domed Universe“, Джонатан Едуардс с „My Family and Other Superheroes“, Лавиния Грийнлоу с „A Double Sorrow: Troilus and Criseyde“, Кей Милър с „The Cartographer Tries to Map a Way to Zion“.

В категорията за детска книга: Саймън Мейсън с „Running Girl“, Майкъл Морпурго с „Listen to the Moon“, Кейт Сондърс с „Five Children on the Western Front“, Маркъс Седжуик с „The Ghosts of Heaven“.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 5 януари. Всеки ще получи по 5 000 паунда. Крайният победител ще бъде определен на 27 януари и той ще получи 30 000 паунда.

Свързани заглавия
Роман за шизофренията получи награда „Costa“ за книга на годината

Победителите в отделните категории на наградата „Costa“

Прочетете още

245727_b

Злото – в Добро

Ася Николова, Хеликон Витоша Авторът на романа „Последно обещание“, Мартин Ралчевски, е богослов по образование …