Начало / България / Томас Енгер ще се срещне с българските си почитатели на 10 декември в НДК

Томас Енгер ще се срещне с българските си почитатели на 10 декември в НДК

Томас Енгер – едно от най-горещите имена в жанра на трилъра, превърнал се в световна сензация, пристига в България като специален гост на Софийския литературен фестивал, който ще се проведе в рамките на Коледния панаир на книгата. Срещата с него е на 10 декември (сряда) от 18.30 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Той ще прекара 3 дни в България, ще се срещне с медиите и читатели.

Писателят прави международен пробив още с първия си роман „Мнима смърт“ (превод на 23 езика, бестселър в 15 страни). Книгата, както и сюжетно самостоятелното й продължение – романът „Фантомна болка“, вече са в българските книжарници („Персей“).

Томас Енгер е роден в Осло, Норвегия, на 21 ноември 1973 г. Майка му е физиотерапевт, а баща му е учител. Работил е като журналист, но загърбва успешната си кариера заради литературата. Още първият му роман „Мнима смърт“ го превръща в международна сензация (превод на 23 езика, бестселър в 15 страни). Медии и критици от различни страни настояват едно: да запомним името на автора – Томас Енгер. Не са случайни и сравненията, които правят, със Стиг Ларшон и неговия „Миленуим“. Но Томас Енгер създава нещо ново, въвеждайки в криминалния жанр стила на телевизионните сериали. Така се ражда най-епичната и амбициозна криминална поредица, създавана в момента. Тя обхваща пет книги: „Мнима смърт“ (2010), „Фантомна болка“ (2011), „Жажда за кръв“ (2013), „Герб“ (2014) и „Смъртно ранен“ (планирана за 2015 г.). Главен герой в книгите е журналистът Хенинг Юл, отличен криминален репортер с по-добър нюх от полицията. Но той е преживял дълбока травма – в апартамента му една нощ избухва необясним пожар, при който умира шестгодишният му син Юнас. Хенинг оцелява, но с ужасни белези по лицето… и в душата. Успоредно със случаите, които разнищва и винаги е крачка по-напред от полицията, той иска да намери отговора на въпроса: Кой е убил сина му? Едновременно с това авторът изважда на показ полицейски разследвания, брутални престъпления, бандитски групировки, корумпирани политици, както и забързаното ежедневие на хората, които нонстоп отразяват новините.

Свързани заглавия

Томас Енгер, автор на „Мнима смърт“: Хората в Скандинавия четат много, не само криминална литература

Книгите на Енгер тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …