Начало / България / Балкански бум в литературата като скандинавския си пожела Миряна Новакович

Балкански бум в литературата като скандинавския си пожела Миряна Новакович

Световен бума на балканската литература, която да стане популярна поне колкото скандинавската си пожела сръбската писателка Миряна Новакович на българската премиера на романа си „Тито умря“ в столичната „Хеликон-България“. Тя бе представена от идеолога на фондация „Балканика“ Николай Стоянов.

„Миряна се оказа много широко скроен човек, който може да пише, да работи. Представете си – тя е банков служител. Но това, което най-много ме учуди бе, че може да се забавлява“, каза Стоянов.

Той разкри, че домакин на връчването на наградите „Балканика“ тази година ще е между 5 и 7 декември в Албания, като от българска страна номанция има Здравка Ефтимова с „Пернишки разкази“. Догодина фондацията ще чества 20-годишен юбилей в България.

„Написах тази книга, за да се освободя от разочарованието. По време на социализма очаквахме, че като падне режима, животът ни ще се подобри. Не стана точно така и сега се обръщаме назад. Всъщност вече не знаем кога ще живеем по-добре. Основният въпрос обаче е кога можем да станем по-морални“, каза Новакович.

Тя отчете бума на скандинавската литература.

„Имат един депресивен стил на криминално писане и в момента всяка книга на фински, норвежки, шведски, датски или исландски автор едва ли не веднага се превежда на английски език. Ние на Балканите също можем да сме песимисти, но можем и да се забавляваме. Имаме уникален стил и трябва да се обединим, за да направим един балкански бум в литературата“, допълни писателката.

Свързани заглавия:

Живата истина 

„Тито умря” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …