Начало / България / Открита е изложбата „Звездите над нас. Павел Вежинов“

Открита е изложбата „Звездите над нас. Павел Вежинов“

Неда Кирилова, Румен Воденичаров и Анита Николова са победители в конкурса „Бариерата срещу бариерите“, посветен на творчеството на Павел Вежинов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Те бяха обявени на откриването на Дните, отбелязващи 100-годишнината от рождението на автора на „Нощем с белите коне“ и „Бариерата“, в Столична библиотека. Там е подредена и документалната изложба „Звездите над нас“.

„Имам надежда, че това няма да е една дата, която ще мине и ще замине, няма да е един кух юбилей, а името на баща ми ще продължи нататък. Важно е да дойдат и следващите поколения четящи хора“, заяви Павлина Делчева, дъщеря на Павел Вежинов.

Тя не пропусна да цитира и крилатите фрази на баща си за четящите:

„Четящият човек не може да бъде равнодушен човек. Четящият човек винаги върви напред, преодолява препятствията и не спира“.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, информира, че са издадени нови издания на книгите на Павел Вежинов „Бариерата“ и „Нощем с белите коне“, както и „Спомени за Вежинов“, съобщи БГНЕС.

Преди да стане “разказвачът на софийската улица” Вежинов работил за кратко в Столичната библиотека. Затова именно тя с редица прояви организира  съвременния прочит на неговото творчество.

Никола Гугов е роден преди 100 години на 9 ноември в София. Всички обаче го знаят и четат с творческото му име Павел Вежинов. Първото си стихотворение отпечатва преди да навърши 18 години в „Жупел” под  псевдонима Мустафа. Следва философия в Софийския университет, увлича се по бокса. Постепенно става част от литературната компания на Челкаш, Богомил Райнов, Валери Петров.

Свързани заглавия

Утре се откриват Дните, посветени на творчеството на Павел Вежинов

Филми по сценарии на Павел Вежинов безплатно в „Одеон“ през ноември

Ново издание на „Нощем с белите коне“ отбелязва 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

„Нощем с белите коне“ от Павел Вежинов (откъс)

Книги от Павел Вежинов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …