Начало / Интервюта / Лаура Хиленбранд: Във всеки от нас има величие, но понякога е необходимо да бъдем в екстремни ситуации, за да го открием

Лаура Хиленбранд: Във всеки от нас има величие, но понякога е необходимо да бъдем в екстремни ситуации, за да го открием

Лаура Хиленбранд е американска писателка, родена през 1967 г. Автор е на нехудожествена проза. Първата й книга,„Seabiscuit: An American Legend“ , публикувана през 2001 г. й носи наградата за спортна книга на годината на букмейкърската къща „Уилям Хил“. Втората й книга –  „Несломен“, я направи известна в цял свят. До дни тя ще бъде публикувана и на български. Тази Коледа ще тръгне по кината и адаптацията на книгата, режисирана от Анджелина Джоли. Хиленбранд страда от синдрома на хроничната умора. Тя живее във Вашингтон и рядко напуска дома си заради своето състояние. Представяме ви интервю с писателката, публикувано в bookpage.com.

–––––––––––––-

Луи Замперини вече е разказал историята си в 2 автобиографии. Какво добавя „Несломен“ към тях и какво провокира интереса ви да пишете за него?

–          Когато Луи ми разказа своята история, аз бях поразена от възможните начини, по които тя може да се разкаже. Автобиографията е мощно оръжие, но представя само една гледна точка за един живот. Аз исках да покажа и гледната точка на колегите олимпийци на Луи, останалите пилоти, които са го търсили, както и семейството му. Исках да поставя Луи в исторически контекст, както и да разкажа за това, което са преживявали военнопленниците по време на Втората световна война. Накрая Луи казваше: „Когато искам да разбера какво ми се е случило в Япония, звъня на Лаура“. Когато първоначално се свързах с него, той си мислеше, че искам да пишем заедно автобиография, което той вече беше правил. Но впоследствие му изпратих копие от „Seabiscuit“ и му обясних различната посока, в която искам да тръгна.

Книгите ви се характеризират с несломимост. Пишете за хора, които преодоляват невероятни трудности. Много читатели може би виждат в творбите ви и вашата борба със синдрома на хроничната умора. Вашите преживявания ли ви доближават до главните герои в книгите ви?

–          Защото страдам от ужасно заболяване вече над 25 години, аз силно се идентифицирам с хората, които преодоляват трудности. Разбира се, че моята история не може да се сравнява с тази на Луи, но аз също знам какво е да страдаш, което улесни комуникацията ни. Аз се увличам по човешката воля за оцеляване и затова пиша за хора, които я демонстрират. Няма по-подходящ човек за тази работа от Луи. Когато писах, често здравословното ми състояние беше критично. Макар понякога да не намирах надежда в собствения си живот, аз я намирах в неговия.

Все по-малко ветерани от Втората световна война са между нас. Това накара ли ви да бързате да завършите „Несломен“?

–          Започнах да пиша тази книга точно в момента, в който спомена за историята на Луи започваше да избледнява. Негови приятели от армията, съученици, хора, които интервюирах, починаха преди да дам ръкописа за печат. Това ми разби сърцето. Толкова исках да видят книгата публикувана. Беше ми много трудно да разпитвам хора за нещата, които са преживели във военнопленнически лагери или в адски битки. Изненадах се от факта, че много малко хора не искаха да говорят – повечето искаха да споделят какво им се е случило. Беше трогателно и за мен беше чест, че споделиха спомените си с мен. Приех разказите им отговорно и дадох всичко от себе си книгата да е максимално добра.

Историята на Луи изглежда невероятна. Какви качества притежава той, които, според вас, са му помогнали да оцелее?

–          Физически и психически той е бил в състояние да издържи 47 дни на малка лодка. Все пак до съвсем скоро е бил в олимпийски отбор по лека атлетика. Освен това е вечен оптимист. Когато е бил дете, той е бил изкусен хитрец, способен да се измъкне от всеки проблем. Той просто отказва да приеме, че ще умре там, в лодката. Абсурдно вярване, но то му помага всеки изминал ден да продължи напред. Освен това е изобретателен – направил кука от значка и я закачал за пръста си и по този начин ловял риба. Измислил и как да отблъсква акулите. Знаейки, че често подобни хора полудяват, Луи и останалите оцелели играели логически игри, за да запазят здравия си разум.

Дори да не беше преживял тези нещастия, постиженията на Луи в леката атлетика са щели да му осигурят слава. Смятате ли, че на някои хора им е писано да са велики?

–          Във всеки от нас има величие, но понякога е необходимо да бъдем в екстремни ситуации, за да го открием. Това им е хубавото на екстремните ситуации – карат хората да разкриват свои качества, които не са подозирали, че имат. Луи е бил изключителен атлет, но не е предполагал, че ще му се наложи да живее близо 50 дни на малка лодка. Фил, негов приятел, е бил тих човек. Никой не е предполагал, че в битка Фил ще бъде толкова хладнокръвен. На лодката също се държи повече от добре, подобно на Луи.

Вие описвате много ярко исторически събития. Кажете ни повече за проучванията ви?

–          Благодаря за комплимента, за да се разкаже живо едно историческо събитие е необходимо проучване в детайли. Колкото повече детайли споделите, толкова повече читателя ще се почувства сякаш е там. Затова винаги задавам огромно количество въпроси и се опитвам да разбера различни гледни точки за едно събитие. Затова съм благодарна на Луи, че беше търпелив с мен. Така ми позволи да направя завършена картина на събития, случили се преди повече от 70 години.

На кое историческо събитие искате да присъствате, ако можехте да се върнете назад във времето?

–          Това е труден въпрос. Има толкова неща, които бих искала да видя. Искам да видя Родоския колос, да чуя впечатляващото Гетисбъргско обръщение на Линкълн, да се разходя по палубата на „Титаник“. Също и края на Втората световна война – да видя как Луи е бил най-накрая свободен.

Казвали сте, че нямате намерение да пишете друга книга освен „Seabiscuit“, но ето, че написахте „Несломен“ и резултата е страхотен. Има ли вероятност и за трета книга?

–          Винаги съм искала да напиша още книги, но не знам колко съм способна още да издържа. Много съм щастлива, че тялото ми издържа и ми позволи да завърша „Несломен“. Ако намеря някоя история, която толкова да ме вдъхнови, и ако тялото ми ми позволи, ще напиша и трета книга.

Фото:goodreads.com

Свързани заглавия

„ProBook“ издава „Несломен” – книгата, която счупи рекордите

Излезе трейлър на филма по книгата за живота на Луи Замперини

Почина Луи Замперини, главен герой в книгата „Unbroken“ от Лора Хиленбранд

100-те книги, които всеки трябва да прочете, според “Амазон”

Анджелина Джоли ще режисира филм по драматична книга за Втората световна война

25-те най-влиятелни писатели в „Холивуд”

Топ 10 на най-продаваните книги в САЩ през 2011 г.

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …