Начало / Свят / Лиди Салвайр спечели наградата „Гонкур“

Лиди Салвайр спечели наградата „Гонкур“

Лиди Салвайр спечели най-престижната литературна награда във Франция „Гонкур“ за книгата си „Pas pleurer“ („Не плачи“), в която вплита гласовете на майка си и на френския писател Жорж Бернано по време на Гражданската война в Испания, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Салвайр, дъщеря на испански републиканци в изгнание, отвя конкуренцията на фаворитите Камел Дауд от Алжир и най-продавания френски писател Давид Фоенкинос. Родената през 1948 г. Лиди е израснала в югозападния френски град Тулуза, след като родителите й бягат от режима на испанския диктатор Франсиско Франко. Тя научила френски, едва когато постъпила в училище.

Писателката има няколко книги зад гърба си, много от които са адаптирани за театъра, и е преведена на повече от 20 езика. В съответствие с вековната традиция наградата беше обявена в парижкия ресторант „Друан“. Победителката получава сумата от 10 евро, но може да очаква повишаване на продажбите на книгите й с около 400 000 бройки, тъй като отличието е смятано за литературен джакпот от писателите.

Свързани заглавия

Жул дьо Гонкур: Най-много се купуват книгите, които най-малко се четат

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …