Начало / Свят / Хелън Макдоналд спечели наградата „Самюъл Джонсън“

Хелън Макдоналд спечели наградата „Самюъл Джонсън“

Хелън Макдоналд спечели наградата за нехудожествена проза „Самюъл Джонсън“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за своята автобиография „H is For Hawk“. Макдоналд получи премия от 20 000 паунда на церемония в Кралския институт на британските архитекти.

В мемоарите си Макдоналд – поетеса, писателка и илюстраторка , описва как се е справила с мъката след смъртта на баща й, който бил фотожурналист и соколар. От него тя се вдъхновила да се научи да опитомява грабливите птици. Книгата проследява бегло и историята на романиста Т. Х. Уайт, който също се е занимавал със соколарство.

Клеър Томалин, председателка на журито, коментира:

„Това е необикновена книга. Ние, като жури, сме длъжни да избираме обективно най-добрите произведения. Още от началото стана ясно, че книгата на Хелън се отличава от останалите номинирани. Покриваше всички параметри – от оригиналност, през красив изказ и интригуващо съдържание. Това е много повече от творба за дивата природа. Това са мемоари за скръбта и история на соколарството. Книгата е много комплексна и интригуваща.“

Свързани заглавия
Биография на италиански поет спечели наградата „Самюъл Джонсън”
Уейд Дейвис спечели наградата „Самюъл Джонсън”
Книга за Мао спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …