Начало / Свят / Уейд Дейвис спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Уейд Дейвис спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Антропологът Уейд Дейвис спечели наградата за нехудожествена литература, „Самюъл Джонсън”, съобщи „Гардиън”. Той беше награден за книгата си „Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest” – творба за неуспешните опити на планинаря Джордж Малъри да изкачи Еверест в началото на ХХ век. Дейвис ще получи 25 000 паунда.

„Това, което е наистина необикновено в тази книга, е, че се занимава с известни теми като Първата световна война, британския империализъм и опитите за изкачване на Еверест и ги разглежда от съвсем нова гледна точка. Изведнъж си даваш сметка, че някои не са прекарали войната в битка, а в опит да се изкачи най-високата планина за първи път. Опасността, всъщност, не е по-малка”, коментира Патрик Френч, писател, биограф и член на журито.

Дейвис е прекарал 10 години в проучвания за книгата си. Творбата поставя трите опита на Джордж Малъри и неговия партньор Андрю „Санди” Ървин да изкачат известния връх в контекста на Първата световна война. Както е известно, двамата изчезват през 1924 г. Тялото на Малъри е открито през 1999 г. при експедиция.

Уейд Дейвис е канадски антрополог, изследовател и фотограф, роден през 1953 г. Неговата дейност е насочена главно в изследване на туземските култури в Северна и Южна Америка и главно тези, които са вярвали в магическото действие на разни растения. В последните години работи и в Африка и Азия. Има 11 публикувани книги, както и 3 фотоалбума.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …