На фокус
Начало / Критика / Джон Грийн: Едно от най-ценните неща, които четенето ме е научило, е да се поставям на мястото на другите

Джон Грийн: Едно от най-ценните неща, които четенето ме е научило, е да се поставям на мястото на другите

Джон Грийн стана поддръжник на организацията „We Need Diverse Books“ за разнообразие в детската и младежката литература по отношение на писатели и персонажи от различна раса и култура, с различна сексуална ориентация или с даден вид увреждане. Във видео, публикувано в канала в „YouTube“ на организацията, Грийн говори защо разнообразието в детската и младежката литература е необходимо. Ето какво каза авторът на бестселъра „Вината в нашите звезди“:

„Нуждаем се от разнообразни книги, за да рефлектираме реалността, която не е еднозначна. За всеки е важно да види себе си в книгите, които чете. Но друго също е важно – да видим и другите. Това е едно от най-ценните неща, които четенето ме е научило – да се поставям на мястото на другите. Смятам, че е жизненоважно да имаме разнообразна литература – с разнообразни писатели и герои.

В детската и младежката литература имаме огромен проблем. Не само нямаме достатъчно разнообразни книги, но и на този тип книги не им се осигурява достатъчно голяма публичност. Защото сме имали много велики писатели от различни раси, много автори са писали за хора с увреждания или представители на ЛГБТ общността, но им липсва популяризиране.

Когато аз бях тийнейджър, две книги ми повлияха изключително много, за да се влюбя в литературата. Това са „Their Eyes Were Watching God“ от Зора Нийл Хърстън и „Песента на Соломон“ от Тони Морисън. Разнообразието в детската и младежката литература означава да четем истории за най-различни хора. И всички тези истории трябва да имат еднакъв шанс да достигнат до широката публика. Това няма да навреди на никого. Но ще помогне много на тези читатели, които са маргинализирани. Те също се нуждаят да видят себе си в произведенията. Трябва да знаят, че и те могат да бъдат героите в историите.“

Видето тук

Свързани заглавия
Джон Грийн и Бил Гейтс си партнират в благотворителна кампания

„Уил Грейсън, Уил Грейсън” на Джон Грийн и Дейвид Левитан в българските книжарници от 6 септември

И Боливуд прави версия на „Вината в нашите звезди“

„Егмонт“ дава награди на читателите на Джон Грийн

Филмът по „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн смаза конкуренцията в боксофиса в САЩ

Джон Грийн: Все още се опитвам да проумея странностите на любовта

Джон Грийн за технологиите, тийнейджърите и бъдещето на издателския бизнес

Джон Грийн: Плаках докато писах „Вината в нашите звезди”

Джон Грийн за агресията в училищата

Джон Грийн обяви за нова адаптация на негова книга – на екрана ще оживеят героите от „Хартиени градове“

„Множество Катрини“ на Джон Грийн излиза и на български

Книги от Джон Грийн тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …