Начало / Свят / Романът на Робърт Харис за аферата „Драйфус“ стана трилър на годината във Великобритания

Романът на Робърт Харис за аферата „Драйфус“ стана трилър на годината във Великобритания

Романът на Робърт Харис „An Officer and a Spy“ беше обявен за трилър на годината в Обединеното кралство от Асоциацията на криминалните писатели, съобщи „Гардиън“. Книгата за аферата „Драйфус“ беше отличена с наградата „Ian Fleming Steel Dagger“. По-рано тази година произведението получи и приза „Уолтър Скот“ за историческа проза.

Романът е базиран на случая с Алфред Драйфус – френски офицер от еврейски произход, който е обвинен несправедливо в измяна през 1895 г. На официалната церемония по награждаването Харис беше включен и в Залата на славата на асоциацията заедно с шотландската романистка Дениз Мина.

Други награди също бяха раздадени. Уайли Кеш спечели „CWA Goldsboro Gold Dagger“ за най-добър криминален роман за книгата си „This Dark Road to Mercy“, която разказва за баща, който отвлича двете си дъщери от приемен дом след като майка им умира. Рей Селестин триумфира с „CWA John Creasey (New Blood) Dagger“ за дебютната си книга „The Axeman’s Jazz“. Действието се развива през 1919 г., а Ню Орлиънс е тормозен от сериен убиец.

Отличията, наречени Кинжалите, се дават още от 1955 г. Сред предишните победители са Джилиан Флин, Рут Рендъл и Дик Франсис.

Свързани заглавия
Робърт Харис получи наградата „Уолтър Скот” за роман по аферата „Драйфус“

Робърт Харис: Тони Блеър е нарцис с месиански комплекс

Робърт Харис: Аз съм писател и искам да работя за себе си. Не обичам да получавам инструкции

Книги от Робърт Харис тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …