Начало / Автори / 10 факта за загадъчния Патрик Модиано

10 факта за загадъчния Патрик Модиано

По-рано този месец френският писател Патрик Модиано беше обявен за Нобелов лауреат за литература. Както често се случва обаче, авторът, когото награждава Шведската академия, не е много популярен за широката общественост. За тази цел ви предлагаме текст на thelocal.fr, с помощта на който да се запознаете по-добре с Модиано. Ето 10 интересни факта за него.

1. Той е признат в родината си. Още през 1978 г. получава най-голямата френска литературна награда „Гонкур“ за романа „Missing Person“. Също е печелил „National Literature Grand Prize“ и голямата награда на Френската академия.

2. Творчеството на Модиано е предизвикано от нацистката окупация на Франция. 69-годишният писател е роден в края на Втората световна война. Неговите книги са считани за най-значимата хроника на живота на обикновените хора в окупираната от нацистите Франция от 1940 до 1944 г.

3. Не е просто романист. Модиано е автор още на детски книги, сценарии, а се е изявявал и като актьор. Написал е сценария на пополярния филм на Луи Мал „Люсиен Лакомб“. Партнирал си е с Катрин Деньов в лентата „Генеалогии на едно престъпление“.

4. Има термин във френския език, който е кръстен на него. Модиано е казвал, че мистериозното и непознатото го привлича. Във френския език има термин, „modianesque“, характеризиращ мистериозен човек или ситуация.

5. Патрик Модиано не обича светлините на прожекторите. Живее в Париж и избягва публичното пространство. Много рядко дава интервюта. Не може да бъде срещнат на коктейли и партита.

6. Сложни семейни връзки. Баща му Алберто Модиано е италиански евреин, който си създава търговски връзки с „Гестапо“ и затова семейството му се спасява от нацистите. Имал е контакти и с организираната престъпност. Майка му е фламандската актриса Луиза Колпейн.

7. Тежко детство. Детските години на Модиано не са безметежни. Казва, че сърцето на майка му било толкова студено, че накарало кучето й да се самоубие. Като най-голямо дете прекарва дълги периоди в интернати. По-малкият му брат Руди умира, когато той е още момче. На 17 години Модиано прекъсва всички връзки със своя баща, който умира 15 години по-късно.

8. Модиано не обича да пише. В интервю за „Фигаро“ казва:

„От дълго време имам повтарящ се сън. Сънувам, че не трябва да пиша повече, че съм свободен. Обаче не съм свободен, а продължавам да вървя по същия път и да върша нещо, което сякаш няма край. Скоро погледнах първите си ръкописи и видях липса на пространство, липса на въздух. Точно така се чувствах тогава – сякаш се задушавам.“

9. Става публикуван писател на 22 г.. Модиано е автор на 30 книги, повечето от които кратки романи. Издаден е за първи път, когато е само на 22 години – възраст, на която повечето хора изпитват трудности да пишат есета в университета. Дължи пробива си на Реймон Кьоно – приятел на майка му и негов ментор.

10. Отказва на Френската академия. Поканен е от престижната институция да се присъедини към групата на „безсмъртните“, но вероятно заради публичността, която званието ще му донесе, отказва.

Свързани заглавия

Патрик Модиано обявен за съвременния Марсел Пруст

Патрик Модиано е новият Нобелов лауреат за литература

Хорас Енгдал, член на журито на Нобеловата награда за литература: Писателите се откъсват от обществото и развиват нездрави взаимоотношения с институциите

Книги от Патрик Модиано тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …