Начало / Свят / Френската културна министърка не е чела книга от 2 години

Френската културна министърка не е чела книга от 2 години

Новият министър на културата във Франция – Фльор Пелерин, стана обект на остри критики, след като не показа знания за литературата в интервю за „Canal+“, съобщи „Гардиън“. Тя коментира, че макар да прекарала „много приятен обяд“ с новия Нобелов лауреат за литература Патрик Модиано, не знае нито една негова книга. Пелерин допълни, че не е прочела нито една книга през последните 2 години.

„За мен няма проблем да призная, че не съм имала време да чета книги през последните 2 години. Прочела съм много записки, новини, статии, законодателни текстове, но не и книги“, сподели тя.

Амбициозната Пелерин видимо се смути, когато водещият й напомни, че за човек на нейния пост е важно да чете. Журналистът Клод Асколович пък заяви, че след като с такова самочувствие тя казва, че не чете книги, да бъде така добра да си подаде оставката.

Фльор Пелерин е родена в Южна Корея, но е осиновена от френско семейство, когато е едва на 6 месеца. Тя е известна кариеристка в политическата сфера на Франция, като не криеше амбицията си да измести досегашния министър на културата Орели Филипети. От май 2012 г. Пелерин беше заместник-министър на дигиталната икономика. Миналият май Филипети я унижи, като я принуди да влезе през задния вход на филмовия фестивал в Кан, вместо да мине по червения килим.

Пелерин казва, че любимите й книги са „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер и „Casanova in Bolzano“ от унгарския писател Шандор Мараи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …