Начало / Критика / Джак Керуак: Талантите имитират гениите

Джак Керуак: Талантите имитират гениите

Представяме ви откъс от есето на Джак Керуак „Are Writers Made or Born?“, в което той говори за таланта и гения и разликата между двете. Есето е от 1962 г. и впоследствие е включено в антологията „The Portable Jack Kerouac“. Откъсът е публикуван в brainpickings.org.

„Писателите стават такива – всеки, който не е неграмотен, може да пише. Но гениите като Мелвил, Торо, Уитман, се раждат. Геният не означава ексцентричност или прекомерно количество талант. Идва от латинската дума gignere (да се раждаш). Гений е човек, който измисля или открива нещо невиждано досега. Никой, освен Мелвил, не може да напише „Моби Дик“. Нито Уитман, нито Шекспир. Никой, освен Уитман, не може да напише „Стръкчета трева“. Той е бил роден да напише „Стръкчета трева“, както Мелвил е роден да напише „Моби Дик“.

Някой виртуоз, който може да свири като Брамс, е наричан гений, но всъщност, силата на откриването е принадлежала само и единствено на Брамс. Виртуозът на виолата е много талантлив интерпретатор. С други думи – талант. Можете да чуете изказване за някой, че е голям писател, заради таланта си. Но не може да има голям писател без да я има силата на гения. Ако го нямаше Джаксън Полък, някои шедьоври никога нямаше да бъдат нарисувани. Хората казват, че Джеймс Джойс си е изгубил таланта с метода „поток на съзнанието“, но напротив – той е бил роден да го измисли.

Някои гении вървят с решителни стъпки напред, а други – не. Има бляскави и мрачни гении, но една тяхна характеристика се отличава и винаги се забелязва – оригиналност. Джойс беше обиждан цял живот заради факта, че беше гений. Но истината е, че 50 писатели, завършили творческо писане в университет, не могат  да опишат един ден през юни 1904 г. по начина, по който той го е направил. Джойс просто е роден да направи точно това.

Затова, когато си задаваме въпроса дали писателите стават или се раждат, трябва преди това да попитаме дали имаме предвид талантливите или оригиналните писатели. Всеки може да пише, но не всеки може да измисля нови форми на писане. Гертруд Стайн измисли нова форма на писане, а тези, които я наподобяват както трябва, са просто таланти.

Разликите между един гений и един голям талант е малка. Човек обаче има чувството, че геният предизвиква у него невиждани и в същото време познати емоции. Главното е, че талантите имитират гениите, защото няма какво друго да се имитира. Талантът не може да измисля, затова трябва да имитира или интерпретира.

Геният се ражда, талантът по-скоро изпълнява функцията си. Никой не може да види нощното небе по начина, по който Рембранд и Ван Гог са го виждали. Често геният е определян от ревнивите таланти за претенциозен и превзет. Но не опира до това какво пишеш, а как го пишеш.“

Свързани заглавия
Новооткрити писма на Джак Керуак отиват на търг

Джак Керуак: Живей, пътувай, рискувай, бъди благодарен и не съжалявай!

Чуйте как Джак Керуак говори за бийтпоколението
Навършиха се 90 години от рождението на Джак Керуак
Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”

36-метровият оригинал на „По пътя” е изложен в Париж

Книги от Джак Керуак тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …