Начало / България / Мемоарите на Симеон Сакскобургготски излизат до дни

Мемоарите на Симеон Сакскобургготски излизат до дни

До дни на българския книжен пазар ще излязат мемоарите на Симеон Сакскобургготски, съобщи БГНЕС, позовавайки се на сп. „Тема” . Те са озаглавени „Една необикновена съдба“.

Симеон Борисов Сакскобургготски е цар на българите в периода 1943–1946 година и министър-председател на България в 85-то правителство 2001–2005 година. Роден е с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България, но  не встъпва в длъжност и от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. В политическия живот е познат като Симеон Сакскобургготски.

„Аз винаги съм бил самокритичен, а пък и въртя нещата по не знам колко пъти, преди да реша… Да, някои от тези решения са били много трудни, но се надявам, че всички са били добре обмислени. Колко пъти съм си давал сметка като запален читател на историята до каква степен животът на един човек може да бъде манипулиран след смъртта му! С тази книга искам да избегна неприятния обичай за хората да съдят по приблизителни оценки или лъжливи слухове, вместо по онова, което човек сам е написал или направил. Това е и възможност да предоставя на читателя сведения, които могат да помогнат за по-доброто разбиране на граничните времена, от които ми бе дадено да съм част”, споделя Сакскобургготски в интервю за сп. „Тема.

Различният министър-председател. Разговори със Симеон Сакскобурготски“ от Аспарух Панов тук

„Симеон Втори. Политически роман“ от Петър Христозов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …