Начало / България / „Тиха книга” на Валентин Дишев с премиери в Пловдив, Варна и Велико Търново

„Тиха книга” на Валентин Дишев с премиери в Пловдив, Варна и Велико Търново

Под надслов „Перипъл за измълчаното море”  Валентин Дишев ще представи новата си „Тиха книга” в Пловдив, Варна и Велико Търново.  Пловдивската премиера ще бъде на 20 октомври от 18,30 ч в Културния център на „Радио Пловдив“. Седем дни по-късно Дишев  ще е гост и на Артсалона на „Радио Варна“ пак от 18,30 ч. Във Велико Търново книгата ще бъде представена на 28 октомври в клуб „Таралеж“ от 19 ч.

„Тиха книга” заедно с вторите, преработени и допълнени издания на предишните му две книги („Ортелий” и „Маргьорит (и други регистри)”, изрича едно пътуване в търсенето на началата, разказ за историята, присъдите и възторзите на множествената идентичност на европейския човек.

За трилогията Екатерина Йосифова казва:

„Писането му е наситена със смисли сдържаност. Без нищо излишно – изцяло чистота. Да, това е точната дума – чистота. Но днес това звучи като „бяла врана”. Може би той наистина е бялата врана в съвременната поезия. Много ми е трудно да го определя. Усешам го толкова близък, че не мога да направя дистанцията, за да говоря. Мисля, че това, което той е – сега и тази трилогия – е нещо като венец, като увенчаване на всичко досега.”

Палми Ранчев, след появата на трилогията, я коментира така:

„Понякога се колебая дали Валентин Дишев изпитва недоверие към думите, и затова използва съвсем малко в стиховете си – само подбрани, сигурни в това, което назовават, или обратно – доверява им се максимално, защото са прецизно подбирани, и има доверие в това, което назовават. Но със сигурност разчита, че и с малко ще каже достатъчно за всичко, което е искал да изрази. Понякога смисълът, процедил се между колебанието и сигурността, се излива успешно и в една-единствена дума. Един разпознаваем стихотворен почерк, в който винаги има „и още нещо“, затаено в тишината, естественото поетическо напрежение и високата интелектуална температура, скрепяващи стихотворните редове. Едновременно свързани с думите, и някак добавени свише, и до известна степен независими от тях. Стихове за бавно четене, за препрочитане, с възможност за продължителни поетически медитации.”

Валентин Дишев е автор на десет книги. В последните години живее в Благоевград, работи като журналист, преподава и в ПУ „Паисий Хилендарски”. Носител е на Награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, в раздел „Представяне на българската книга“, за 2013 година.“

Книгите на Валентин Дишев тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …