Начало / България / „Тиха книга” на Валентин Дишев с премиери в Пловдив, Варна и Велико Търново

„Тиха книга” на Валентин Дишев с премиери в Пловдив, Варна и Велико Търново

Под надслов „Перипъл за измълчаното море”  Валентин Дишев ще представи новата си „Тиха книга” в Пловдив, Варна и Велико Търново.  Пловдивската премиера ще бъде на 20 октомври от 18,30 ч в Културния център на „Радио Пловдив“. Седем дни по-късно Дишев  ще е гост и на Артсалона на „Радио Варна“ пак от 18,30 ч. Във Велико Търново книгата ще бъде представена на 28 октомври в клуб „Таралеж“ от 19 ч.

„Тиха книга” заедно с вторите, преработени и допълнени издания на предишните му две книги („Ортелий” и „Маргьорит (и други регистри)”, изрича едно пътуване в търсенето на началата, разказ за историята, присъдите и възторзите на множествената идентичност на европейския човек.

За трилогията Екатерина Йосифова казва:

„Писането му е наситена със смисли сдържаност. Без нищо излишно – изцяло чистота. Да, това е точната дума – чистота. Но днес това звучи като „бяла врана”. Може би той наистина е бялата врана в съвременната поезия. Много ми е трудно да го определя. Усешам го толкова близък, че не мога да направя дистанцията, за да говоря. Мисля, че това, което той е – сега и тази трилогия – е нещо като венец, като увенчаване на всичко досега.”

Палми Ранчев, след появата на трилогията, я коментира така:

„Понякога се колебая дали Валентин Дишев изпитва недоверие към думите, и затова използва съвсем малко в стиховете си – само подбрани, сигурни в това, което назовават, или обратно – доверява им се максимално, защото са прецизно подбирани, и има доверие в това, което назовават. Но със сигурност разчита, че и с малко ще каже достатъчно за всичко, което е искал да изрази. Понякога смисълът, процедил се между колебанието и сигурността, се излива успешно и в една-единствена дума. Един разпознаваем стихотворен почерк, в който винаги има „и още нещо“, затаено в тишината, естественото поетическо напрежение и високата интелектуална температура, скрепяващи стихотворните редове. Едновременно свързани с думите, и някак добавени свише, и до известна степен независими от тях. Стихове за бавно четене, за препрочитане, с възможност за продължителни поетически медитации.”

Валентин Дишев е автор на десет книги. В последните години живее в Благоевград, работи като журналист, преподава и в ПУ „Паисий Хилендарски”. Носител е на Награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, в раздел „Представяне на българската книга“, за 2013 година.“

Книгите на Валентин Дишев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

d676074eef3ba56091d2ec99b764d89637d637c5

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството …