Начало / Интервюта / Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов направи необичаен старт на националното турне, в което ще представи новата си книга „Моят таен любовен живот“. Вчера, 17 октомври, той се срещна виртуално и физически със свои читатели в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Срещата във „Фейсбук“ изправи писателя пред много предизвикателни въпроси от страна на феновете му. Ето и разговорът:

Svetoslava Krasteva:  Привет! Искам да питам какво означава за вас своеобразната „титла“ любим автор на Пловдив, която спечелихте и Скарлет Йохансон ли е прототипът на вашата Скарлет? Мерси!

Иво Сиромахов: Изключително щастлив съм от тази титла, защото ми е дадена не от жури, а от народа. Оказва се, че не само аз обичам Пловдив, но и Пловдив ме обича. Както е казал поетът: „Стига ми тая награда!“ По въпроса дали Скарлет е Скарлет Йохансон ще замълча като истински джентълмен. Все пак жената е семейна.

Пресиян Малчев: Здравейте! Коя е последната книга, която прочетохте и дали Ви хареса? Поздрави!

Росен Куманов:  Кой беше първият човек, на когото даде автограф днес?

Иво Сиромахов: Здравейте, г-н Малчев, последната книга, която прочетох беше „Вечерята“ на Херман Кох. Това е всъщност първата книга от холандски автор, която съм чел. Бях разтърсен от този роман, много е въздействащ. Препоръчвам горещо.

Иво Сиромахов:  Първият човек, на когото дадох автограф днес, е Росен. Но му обърках името и я надписах за Йордан.

Marina Teofarova Brum: Сборникът „Очила“ съдържа 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии.“ … Коя е несбъднатата мечта на Иво Сиромахов?

Иво Сиромахов:  Имам много несбъднати мечти и съм щастлив, че е така. Няма нищо по-тъжно от човек, който е сбъднал всичките си мечти. Тогава за какво ще мечтае?…  Може би най-голямата ми мечта е да виждам повече усмихнати хора около себе си.

Mladen Malchev: Здравейте, господин Сиромахов! Искам да Ви попитам бихте ли влезли в политиката и ако да, кое е първото нещо, което бихте променили в държавата? Поздрави!

Иво Сиромахов:  Г-н Малчев, аз съм доста активен политически и винаги съм заявявал открито позицията си. Така че мисля, че съм вътре в политиката. Ако имате предвид дали бих влязъл в парламента – не. Не мога да си представя по-ужасна участ от това да ми се налага да споря с хора като Бареков, Волен, Цецка Цачева и Мая Манолова.

Стоян Грамов: Господин Сиромахов, ще имаме ли честта да се запознаем със Скарлет утре (днес – б.ред.) в „Хеликон Бургас“?

Иво Сиромахов:  Г-н Грамов, много се надявах да мога да взема и Скарлет с мен на националното литературно турне. Звънях й да я поканя, но тя ми е сърдита и не си вдига телефона.

ЕЛИ АЛЕКСИЕВА: Иво,доведи тогава Мимката – тя дано ти вдигне???А???

Иво Сиромахов:  Ели, Мимката е моят най-страшен кошмар. Изобщо не искам да се сещам за нея, камо ли да я водя някъде. Хич да не я видя!

Phoenix Daemn:  Какво се случва с актьорската ви кариера г-н Сиромахов? Младост 5 си беше направо 6.

Иво Сиромахов:   Ех, бъркате в раната ми Младост 5 е едно от най-щастливите преживявания в „артистичната“ ми кариера. Адски приятно ми беше да импровизирам с велик актьор като Краси Радков.

Elena Boychinova:  Здравейте, г-н Сиромахов. Кога ще свърши сиромашията – и духовната, и другата?

Иво Сиромахов:  Сиромашията свършва тогава, когато човек поиска да се освободи от нея. Но вместо това ние като че ли предпочитаме да свикнем с нея. Много тъжно е да говорим за „оцеляване“ а не за живеене. Да се чудим как да изкараме месеца, вместо да бъдем господари на съдбата си. Така че ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си.

Phoenix Daemn: Повлияни ли са вашите творби от творчеството на г-н Трифонов?

Иво Сиромахов:  Вероятно са повлияни по някакъв начин. Но и неговите творби са повлияни от моето творчество Например творби като „Нема такава държава“.

Phoenix Daemn Коректно ли е от ваша страна г-н Сиромахов да прахосвате личното си време в умотворения?! Знайните и незнайни журналисти от жълтата преса скърбят поради оскъдната информация за личния ви живот!!!Проявете човечност…творете в личен план!!!

Иво Сиромахов:  Жълтата преса винаги е знаела за мен много повече, отколкото самият аз знам за себе си. Например – знаят, че съм уволнен, а аз още не съм разбрал. За щастие и касиерката на нашата фирма още не знае и продължава по навик да ми плаща заплатата. Жълтата преса първа разбра, че съм разведен, но за съжаление жена ми още не е разбрала и продължава да живее с мен. Само защото е неинформирана, завалийката.

Росен Куманов: Тъй като ми беше неловко да се въртя в книжарницата, докато се сетя за други въпроси, ще продължа тук: Кой ви е любимият съвременен писател?

Иво Сиромахов: Г-н Куманов, Росене. Аз съм доста четящ човек и имам не един, а много любими писатели. Сред тях са Уди Алън, Милорад Павич, Виктор Пелевин. Напоследък много чета биографична литература. Най-вълнуващата биография, която съм чел е „Открито“ на Андре Агаси.

Росен Куманов: Непременно ще отворя по нещо от тези автори, а евентуално и да прочета.

Иво Сиромахов: Е, то ще е грехота да отворите, пък да не прочетете.

Phoenix Daemn:  Г-н Сиромахов, знаете ли, че историята на вашето произведение поразително прилича на сценария на един турски филм „I luv you“ от 2012 г. където е пресъздадена историята на влюбена млада американка, която попада в малко кюрдско село … и се сблъсква с местните традиции и норми. Отделете време и вижте филма.

Иво Сиромахов:  Непременно ще го гледам. Надявам се, че филмът е с хепиенд, за разлика от моята книга.

Phoenix Daemn: Г-н Сиромахов докато не намерим лек срещу смъртта … няма такова животно като хепиенд… има хепи лайф в редки случаи.

Иво Сиромахов:  Зависи. В някои случаи и смъртта може да е хепиенд.

Hristo Topuzov:  Я кажете какъв ще бъде сценарият на политическата ситуация у нас!

Иво Сиромахов:  Г-н Топузов, в момента има няколко възможни сценария. Всичките са комедии, но с трагичен финал.

Boris Hristov: „10 неща, които всеки политик е казвал“?

Иво Сиромахов:  Не са 10 за съжаление, много повече са. И все глупости.

Hristo Topuzov:  Трагично правителство с нежелан край!

Hristo Topuzov: Ще ви четат ли на чужди езици! Тъпо ще е да ви питам, ама кой ще е езикът на който ваште песни най-добре ще се четат!

Иво Сиромахов:  Повечето от текстовете ми са свързани с българските нрави, така че вероятно ще са непреводими на чужд език.

Hristo Topuzov: Добре ще бъде да предадем българските нрави и другите, да видят какви ги ражда земята!

Peter Markov: Г-н Сиромахов, нищо не казвате за интимния си живот. А обещахте! Да не би да сте съботянин?

Иво Сиромахов: Г-н Марков, интимният ми живот е срамна история. Толкова е депресиращ и отчайващ, че ако ви разкажа за него, три дни ще плачете и ще се откажете завинаги от интимен живот. Трагедия!

Христинка Серафимова:  Кои са любимите Ви детски книги?

Иво Сиромахов:  Г-жо Серафимова, книгите, с които съм израсъл, са „Карлсон, който живее на покрива“, „Островът на съкровищата“, „Мечо Пух“, „Рудниците на цар Соломон“.

Иво Сиромахов:  Приятели жарки! Беше ми много приятно да отговарям на въпросите ви. От утре започва националното ми литературно турне. Надявам се да се видим и на живо с някои от вас. Утре в 18 часа ви очаквам в книжарница „Хеликон“ – Бургас. Желая ви приятна вечер!

Много въпроси дойдоха с малко закъснение и Иво Сиромахов не успя да отговори на тях. Феновете на сценариста-писател обаче могат да попитат „Тъжни клоуни ли са писателите, г-н Сиромахов?“, „ Какво според Вас са длъжни или би било добре да направят българите, живеещи в чужбина за България?“, „ А съгласен ли сте с католическата църква, че книги като Хари Потър са сатанични и провокират малките деца да крадат метлите на майките си и да се превръщат в опасни за обществото магьосници?“ и др. по време на националното му турне. Днес, в 18 часа той ще гостува в първия от 13-те града от турнето – Бургас.

 

Свързани заглавия:

Иво Сиромахов ще отговаря на въпроси на читатели във „Фейсбук“

Иво Сиромахов представя „Моят таен любовен живот“ с национално турне

„Моят таен любовен живот“ от Иво Сиромахов (анотация и откъс)

Иво Сиромахов: Часовете по литература са часове по скука

Иво Сиромахов: Писането на книги е диалог, а не проповед

„Моят таен любовен живот“ тук

Книгите на Иво Сиромахов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Разтърсващ роман за обичта между майка и дъщеря

На пазара вече може да откриете „Френското булчинско магазинче” от Дженифър Дюпий – история за …