Начало / Свят / Електронните учебници се използват все повече във Франция

Електронните учебници се използват все повече във Франция

Електронните учебници се използват все повече във Франция, съобщи thebookseller.com. Това показват резултатите от проучване, проведено от организацията „TNS Sofres“. Разпитани са 15 283 учители. 29% от тях преподават по учебници в дигитален формат, в сравнение с 16% през 2011 г. Изледването показва още, че ръстът може да бъде и по-голям при по-добро финансиране.

Спрямо различните предмети най-много електронни учебници се използват в часовете по математика и физика – 46%. Следват история и география (38%), съвременни езици, икономика и социални науки (34%), природни науки (31%) и литература (24%). Само 15% от учителите са на мнение, че е-учебниците ще изместят печатните в близко и по-далечно бъдеще. 71% твърдят, че причината е недостиг на оборудване, 68% се обединяват около тезата, че липсва достатъчно финансиране.

В повечето случаи електронните учебни материали са за колективно използване. Едва 7% от учениците разполагат с лични е-учебници. 25% от учениците използват такива учебници на училищни компютри, 31% – у дома.

Бюджетът за финансиране на издателствата, публикуващи учебни материали за основно образование, беше силно орязан във Франция. Преди 2 години той беше 300 милиона евро, а сега е едва 60 милиона. Президентът Франсоа Оланд обещава големи промени за учебната 2016 година, но детайли не са разкрити засега.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …