Начало / Свят / Българин е сред 12-те лауреати на литературната награда на ЕС

Българин е сред 12-те лауреати на литературната награда на ЕС

Утре, 8 октомври, на Панаира на книгата във Франкфурт ще бъдат обявени лауреатите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г.Един от 12-те носители ще бъде български писател, съобщиха от Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Наградата има за цел да привлече вниманието към новите таланти и да насърчи публикуването на техните книги в различни страни, както и да изтъкне европейското културно многообразие. Тържественото връчване на наградите на тазгодишните лауреати ще се състои на официална церемония на 18 ноември 2014 г. в „Concert noble“ в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на видни личности от света на литературата, културата и политиката. Eвропейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу изпрати покана за тържеството и на българския министър на културата. Това ще е шестото поред официално връчване на наградите за литература на ЕС, честващо културното многообразие и майсторство във всички форми на изразяване. Церемонията се организира съвместно от Европейската комисия и консорциум на Европейската и международна федерация на търговците на книги, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.

Европейските награди за литература се връчват от 2009 г. През 2011 г. лауреат на престижната награда за литература на ЕС стана българският писател Калин Терзийски.

Свързани заглавия:

Юрген Боос, директор на Франкфуртския панаир на книгата: Образованието е приоритет за нас

Франкфуртският панаир гони рекорди

Рекорден брой участници на Франкфуртския панаир на книгата, Финландия е специалният гост

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …