Начало / Свят / Франкфуртският панаир гони рекорди

Франкфуртският панаир гони рекорди

Франкфуртският панаир на книгата, който се открива на 8 октомври, ще има 3 860 събития – премиери, филми, забави, изложби, дискусии, работилници, конференции, презентации и т.н., което се счита за абсолютен рекорд.

Те ще бъдат на 8 езика – на немски, английски, финландски, френски, малайзийски, португалски, шведски и испански. Една от централните темите ще бъде образованието и проблемите на образователната политика в различните държави. Специално внимание ще се обърне и на детската и младежката книга.

Ще бъдат дадени 43 награди в рамките на панаира, първата и най-голямата е наградата за германска книга. Миналата година паричният й еквивалент беше 25 хил. евро, а тази година е 37 500 евро. Тя ще бъде обявена утре, 6 октомври, вечерта. На финала на панаира ще се връчи и наградата за мир, която се дава от съюза на книжарите.  Премията остава 25 хил. евро. Сред  другите по-известни  призове е наградата на ЕС за литература. Специално внимание ще се обърне на преводачите, като ще бъдат дадени няколко награди в бранша. Ще бъдат отличени и най-добрите дигитални книги.

Очаква се и рекорден брой посетители. Миналата година те са били над 350 хиляди. На фокус ще бъде финландската литература.

Свързани заглавия
Рекорден брой участници на Франкфуртския панаир на книгата, Финландия е специалният гост

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …