Начало / Свят / Едуард Сноудън с алтернативния Нобел за мир

Едуард Сноудън с алтернативния Нобел за мир

Американецът Едуард Сноудън, който разкри мащабната програма за наблюдение на интернет от САЩ, получи шведската награда „Right Livelihood“ (т. нар. алтернативна Нобелова награда за мир), с която се удостояват личности, подобряващи положението на хората, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

„Почетната награда Right Livelihood беше присъдена на Едуард Сноудън за неговата доблест и талант за разкриване на безпрецедентния мащаб на наблюдението от една държава, което нарушава демократичните процеси и основните конституционни права“, съобщи в комюнике фондацията от Стокхолм. Тя присъжда наградата всяка година.

Фактът, че наградата е само „почетна“ означава, че бившият консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) няма да получи 500 000 шведски крони (близо 54 500 евро), които се предоставят на лауреата. Вместо това сумата ще послужи „за финансирането на юридическата подкрепа“ за 31-годишния бивш сътрудник на АНС, който живее в Русия от август 2013, уточни фондацията.

Британският журналист Алън Ръсбриджър, който първи публикува в „Гардиън“ разкритията на Сноудън, също беше удостоен с наградата. Още трима души получават наградата „Right Livelihood“ тази година – пакистанската адвокатка и правозащитничка Асма Джахангер, правозащитникът от Шри Ланка Базил Фернандо и американският писател Бил МакКибън, който критикуваше последиците от климатичните промени още от 80-те години на миналия век.

Свързани заглавия

200 писатели организират четене в подкрепа на Едуард Сноудън

Първата книга за Едуард Сноудън излиза през февруари

Трима журналисти пишат книги за Едуард Сноудън

Писатели призоваха ООН за закон срещу електронното следене
Джоузеф Файндър: Ситуацията в България е достоен сюжет за трилър
Осем класици, които Едуард Сноудън трябваше да прочете
Журналист пише книга за Едуард Сноудън

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …