На фокус
Начало / Свят / Джулиан Асанж: Ако публикуваш снимка във „Фейсбук“, ставаш доносник

Джулиан Асанж: Ако публикуваш снимка във „Фейсбук“, ставаш доносник

Джулиан Асанж, основател на мрежата за изтичане на информация „WikiLeaks“ и издирван в цял свят, представи новата си книга, съобщи „Гардиън“. Творбата, озаглавена „When Google Met WikiLeaks“, представлява таен разговор на хакера с изпълнителния директор на „Гугъл“ Ерик Шмид. Премиерата се проведе в галерията за аркадни игри в Ню Йорк „Babycastles“. Асанж беше включен чрез видео чат.

Асанж не е напускал посолството на Еквадор в Лондон от август 2012 г. Страната тогава му предложи политическо убежище. През цялото това време той е търсен от държавници, аплодиран от радикали и копиран от анархисти в цял свят. Авторът коментира:

„Сравнете мисиите на Агенцията за национална сигурност на САЩ и „Гугъл“. NSA казва буквално: искаме да събираме лична информация, да я сортираме, да я индексираме и да я използваме. „Гугъл“ казва: искаме да събираме лична информация, да я сортираме, да я индексираме, да я използваме и да продаваме профилите на потребителите на рекламистите. Много си приличат…  Ако отидеш на парти, направиш си снимка и я публикуваш във „Фейсбук“, вече си доносник. Продуктът всъщност са хората, които използват „Гугъл“.

Шмид нарече Асанж „параноичен“. Той заяви, че „Гугъл“ никога не са си сътрудничили с NSA. Основателят на „When Google Met WikiLeaks“ коментира:

„Шмид е като мен – умен, много умен човек, който разбира структури и системи бързо. Но е много банален. Езикът му е беден. Не притежава капацитета, за да разбере многото нюанси на международната геополитика.“

Асанж отправи още критики към „Гугъл“. Той ги обвини в промотиране на стандартизирано поведение. Той попита колко човека в залата са служители на „Гугъл“. Макар да нямаше вдигнати ръце, хакерът заяви, че ще направи на всички, присъствали или не, отстъпка от 20%, а ако поръчат творбата, ще я получат в хартиен кафяв плик. Не стана ясно дали се шегува, но неговиятт издател Колин Робинсън потвърди офертата.

Асанж се крие, за да не бъде ескадриран в Швеция, където трябва да бъде разследван за сексуални престъпления, както и за да не бъде изпратен в САЩ, където пък е разследван за изтичане на информация във връзка с американски дипломати. Тези въпроси не бяха коментирани от него на събитието.

Свързани заглавия
Питър Кери отказал да бъде съавтор на мемоарите на Джулиан Асанж

Джулиан Асанж публикува нова книга през септември

Джулиан Асанж публикува книга за „свободата и бъдещето на интернет”
Излязоха мемоарите на Джулиан Асанж

Джулиан Асанж: Интернет е най-опасният посредник на тоталитаризма

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …