Начало / България / Италианският културен институт в София организира научен конгрес, посветен на Първата световна война

Италианският културен институт в София организира научен конгрес, посветен на Първата световна война

По случай отбелязването 100-годишнината от Първата световна война в София на 29 септември от 9,30 до 16 ч ще се състои възпоменателен научен конгрес, озаглавен „Балканите от войната до мира“. Събитието ще се проведе в Заседателната зала на Института по балканистика с Център по тракология „Проф. А. Фол“ – БАН, на ул. „Московска“ № 45.

Конгресът е организиран от Италианския културен институт в София със сътрудничеството на Института по балканистика, а тема ще бъдат отношенията между Италия и България в периода на войната в сферата на икономиката, политиката, дипломацията и културата. Лектори ще бъдат четирима италиански и шестима български експерти.

Италианската делегация ще бъде съставена от професор Джузепе дел Агата от Университета в Пиза, мроф. Франческо Гуида от Университета в Рим, от проф. Рита Толомео и д-р Джузепе Косуто от Университета „Сапиенца“ в Рим и от проф. Армандо Питасио. От българска страна участие ще вземат проф. Александър Костов, проф. Светлозар Елдъров, д-р Ивайло Начев, доц. д-р Румяна Прешленова, доц. д-р Добринка Парушева и д-р Калина Пеева от Института по балканистика.

Конгресът цели да бъде момент на размисъл и задълбочаване по темите, свързани с Първата световна война, и както и да укрепи вече отличните взаимоотношения между българските и италианските учени в сферата на балканската история, чиито отношения между седемдесетте и осемдесетте години винаги са били на добро ниво, независимо от различията в политическите режими и последния етап на Студената война. Дори някои критични моменти, както в двустранен план, така и от общ интерес, не са успели да прекъснат сърдечността и дискретното постоянство на тези отношения.

„История на Първата световна война“ от Базил Харт  тук

„Историята на Първата световна война 1914-1918“ от Дейвид Стивънсън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …