На фокус
Начало / България / Премиера на „Тримата велики български баса: Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев “ в Балабановата къща

Премиера на „Тримата велики български баса: Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев “ в Балабановата къща

Днес, 24 септември, от 18 ч в Балабанова къща в Пловдив ще се състои премиерата на книгата на Александър Абаджиев „Тримата велики български баса“, съобщи издателство „Жанет 45“. Пловдивската премиера на книгата, посветена на Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, ще бъде съпроводена със специалното музикално участие на двамата баси Евгени Арабаджиев и Владимир Ников от Държавна опера – Пловдив.

„На 7 декември 2012 г. в най-представителната картинна галерия в самия център на Рим, на Капитолийския хълм, бе представена наскоро излязлата моя книга за Гена Димитрова. Тя вече имаше своята „премиера‘‘ на 4 август в Арена ди Верона преди посветения на Гена спектакъл на „Турандот‘‘. Но както и тогава, така и на 7 декември публиката можеше да види и останалите три мои книги на италиански – за Елена Николай, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Имаше прожекция на филма на Тома Томов за великата певица. След края на прожекцията естествено имаше раздаване на автографи, което постепенно премина в размяна на мнения, спомени, адреси и телефони.

Някак си логично изплува въпросът защо не съм представил и моите книги за Борис Христов и Райна Кабаиванска. Отговорих, че те още не са написани и вероятно ще ги подготвя за лятото на 2014 г., която ще е юбилейна за двамата певци – през май за баса и през декември за сопраното. Обясниха ми с леко учудване, че като че ли пропускам нещо важно: тези книги трябва да са в ръцете на италианския читател през 2013 г., когато ще се отбележи 200-годишнината от рождението на великия Верди и 100 години от откриването на фестивала в Арена ди Верона. Доводите: двамата певци са сред най-ярките Вердиеви изпълнители и сред най-канените на знаменитата сцена. Нямаше как да не се съглася, даже обещах на 22 юни 2013 г. за традиционното откриване на големия фестивал да предложа исканите заглавия. Но поради сериозно заболяване, а главното поради липса на финасиране намеренията ми не се увенчаха с успех през 2013 г. Да ме извини великият старец Верди!

Все пак от лятото на 2013 г. започнах работа над книгата за Борис Христов. При вече напреднал стадий на подготовката на ръкописа, корицата и фотографиите беше логично да се присъединя към зародилата се идея 2014 г. да бъде не само посветена на 100-годишнината на Христов, но и на навършващите се годишнини на Николай Гяуров – на 2 юни 10 години от смъртта му и на 13 септември 85 години от рождението. Пламен Карталов посвети спектаклите на „Борис Годунов“ пред храма „Свети Александър Невски‘‘ и на двамата велики баси. Естествено, че се наложи промяна и в моите планове за книгата – опитах се да направя някакво сравнение между двете забележителни кариери. По образец на книга за Рената Тебалди и Мария Калас от края на 50-те години с моя обичаен художник Галин Гочев изработихме „обърната корица‘‘. От едната страна е Филип на Борис Христов, а при обръщане „наопаки‘‘ виждаме Борис Годунов на Гяуров. Бях предвидил да предам книгата за печат не по-късно от 31 май. И изведнъж на 16 май 2014 дойде известието за смъртта на Никола Гюзелев – мой добър приятел, с когото бяхме тясно свързани от 1954 г. Мое морално задължение беше още на поклонението във фоайето на Софийската опера да съобщя на семейство Гюзелеви, че книгата за двамата велики баси ще се превърне в книга за трима велики баси. На първо време се наложи изработването на нова корица. Когато пиша тези редове, все още не зная как точно ще изглежда корицата на книгата, която читателят държи в момента в ръцете си. Но явно ще има трима Филиповци на едната корица и трима Борисгодуновци на другата. И биографиите на тримата ще се преплитат поне в предговора. Оказа се много сложно – дано читателят да одобри онова, което успях да „конструирам‘‘, сподели Александър Абаджиев в предаването „Денят започва с култура“.

„Тримата велики български баси: Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев“ тук

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …