Начало / Свят / Писател призова за повече смелост в детската литература

Писател призова за повече смелост в детската литература

Писателят Джеймс Доусън призова за по-голямо тематично разнообразие в детската литература, съобщи thebookseller.com. Доусън изнесе лекция за благотворителната организация „Children’s Book Circle“. Той заяви, че персонажите в детската литература трябва да се различават повече по раса, сексуалност, религия, култура, социално и икономическо положение.

„Смешно е как хората няма нищо против хобити и диментори, но не могат да понасят хомосексуалните. Но по-важно е книгите да помогнат на младите хора да разберат, че има най-различни деца. Писателите не бива да се плашат да пишат за герои от различна етническа принадлежност. Силата на писателя се крие в това да покаже на читателя, че ние всички сме хора, независимо от какъв е произходът ни, как изглеждаме или каква е сексуалната ни ориентация“, твърди Доусън.

Доусън допълни още, че издателите и книжарите не бива да се страхуват да публикуват и разпространяват по-нетрадиционни книги.

„Ако продължаваме да си мислим, че книгите за малцинствата не се продават, ние няма да ги слагаме в книжарници и съответно те наистина няма да се продават“, каза още писателят.

Джеймс Доусън е английски писател. Той е автор на художествени и нехудожествени книги. Сред тях са „Hollow Pike“, „Say Her Name“ и „This Book is Gay“. Доусън е и активист за правата на ЛГБТ общността.

Фото: goodreads.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …