Начало / Интервюта / Лари Уингет: И гласоподавателите трябва да имат топки

Лари Уингет: И гласоподавателите трябва да имат топки

Лари Уингeт е известен като „Питбула на личностното развитие” и „Единственият на света дразнещ лектор”. Той е ръбат, противоречив, свадлив, антагонистичен, саркастичен, догматичен, хаплив, прям. Преподава всеобщи принципи, които ще работят за всеки, във всеки бизнес и по всяко време. Той смята, че много от нас твърде са си усложнили живота и го приемат прекалено сериозно.
Автор е на бестселъра “Спри да хленчиш! Размърдай си задника”. Втората му книга «Не се скатавай! Работи!» се изкачва до върха на класациите и му печели международна популярност.
От 2007 г. Лари Уингет започва да води и собствено телевизионно шоу по A&E. В него той дискутира със зрителите въпроси, свързани с финансите, личния успех и печелившия бизнес.
Живее в Прадайс Валей, Аризона, със своята съпруга Роуз Мари и с френския си булдог Бътър. Има двама синове, Тейлър и Патрик, и прекарва голяма част от времето си в рисуване, каране на мотоциклет и в изготвяне на дизайна на традиционните каубойски ботуши, които изработва.
На българския книжен пазар излезе и „Трябва да имаш яки топки”. Предлагаме ви интервюто, което Уингет даде за нayzlett.com
––––––––

Защо написа тази книга и избра заглавие, което със сигурност ще се стори предизвикателно и обидно на някои хора?
–    Всичките ми заглавия обиждат някого, такава е и идеята ми. Пиша хубави книги, но заглавията ми направо са страхотни! Заглавията на книгите ми ви карат да се замислите. Карат ви да искате да научите повече. Те привличат вниманието на хората. Затова ги използвам. Искам хората да бъдат предизвикани и да се замислят. А и трябва да им привлечеш вниманието, ако искаш да купят книгата ти. Ще го кажа още веднъж, ясно: „да имаш топки” не е израз, свързан с това между краката ви, а с това, което се случва между ушите ви – и не само на мъжете. Става дума за отношение, а не за анатомия. Написах тази книга, защото сме се превърнали в нация от мрънкала и мислители, които отказват да поемат отговорност за действията си и които постоянно искат някой друг да се погрижи за нас и да дойде да ни спаси, когато сгрешим. Малцина знаят в какво вярват или защо вярват в него. Още по-малко са хората, които отстояват убежденията си, когато са подложени на натиск, от страх да не обидят някого или те самите да не бъдат обидени. Това трябва да спре.

Как се стигна дотук?
–    Не си мислете нещо друго, ние сами позволихме това да се случи. Станахме изнежени и мрънкащи и никой не ни държи сметка. Помнете: хората правят каквото си искат, ако знаят, че ще им се размине. Такава е човешката природа. А ние позволихме прекалено много неща да им се разминават. Добавете към това манталитета „ти си специален”, с който родителите лиготят децата си, чифтосайте го с политическата коректност и след това съберете всичко това с правителство, което е повече от доволно да казва, че се грижи за хората, защото по този начин увеличава тяхната зависимост, и като резултат получаваме ето това: каша!

Как се изразява този проблем във всекидневието ни?
–    Всяка дейност от бизнеса се извършва от лоши служители, които в крайна сметка прогонват клиентите, и от техните мениджъри, които не ги уволняват от страх да не бъдат съдени. Мениджърите трябва да имат топки да го направят.  Малки деца отвръщат грубо на родителите си и показват пълно неуважение без страх, че ще бъдат наказани. Родителите трябва да имат топки да го направят. Избираме политици – и ги преизбираме отново и отново, и отново – които са съдени за измами или дори за по-лоши неща, и после се чудим защо правителството ни е истинско бедствие. Гласоподавателите трябва да имат топки.Седим в киносалоните и слушаме хора как говорят по мобилните си телефони и съсипват филма, за който сме си платили, и не им казваме да си затворят устите. Нужни са ни топки! Трябва да имаме топки в личния си живот, по отношение на бизнеса и парите си, в семейството си, в обществото. Трябват ни хора, които са готови да отстояват позициите си, себе си и другите, и които са възпитани в честност и почтеност и правят това, което е редно.

Как да си „отгледаме” топки?
–   Предлагам дузина начина за това в книгата „Трябва да имаш яки топки”. Tя е тактически издържана, като наръчник за отглеждане на топки. Но ето няколко първоначални съвета:

– Спри да мрънкаш. Първо, никой не се интересува от проблемите ти. Хората просто се радват, че ти имаш проблеми, а не те. Ако ти не желаеш сам да разрешиш проблема си, направи услуга и на себе си,  и на другите и си затвори устата! Освен това оплакването те поставя в ролята на жертва, което води до още проблеми.
– Направи си планове.  Плановете имат могъща сила. Да живееш живота си както дойде, е точно това, което правят жертвите. Хората с план имат контрол над събитията. Планирай парите си – чрез бюджет, планирай живота си, кариерата си, дори забавленията през уикенда.
– Знай в какво вярваш.  Бъди наясно кои принципи са определящи за теб и с кои никога не би направил компромис. Отстоявай ги. Изправи се срещу другите, когато нападат твоите принципи.

Какви са ползите от това да имаш топки?
–    Куражът, увереността и личното удовлетворение са само някои от тях. С тези неща идват и успехът, гордостта, уважението и много други. Да развиете мисленето „да имаш топки”, е най-доброто нещо, което може да направите за себе си. Да, ще бъдете нападани и наричани как ли не, защото заемате позиция, но ще изпитате чувство на гордост, каквото преди не сте усещали. И ще видите резултати, каквито никога преди не сте имали. Настъпил е мигът да ъпдейтваме и персонализираме прочутия цитат  от  Вергилиевата „Енеида“  –  „Съдбата  обича смелите!“.

Свързани заглавия
„Трябва да имаш яки топки“ от Лари Уингет (анотация и откъс)

„Трябва да имаш яки топки” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …