На фокус
Начало / Свят / Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Писателска организация призова борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“

Писателската организация „Authors United“ призова членовете на борда на директорите на „Амазон“ да вземат страна в диспута с „Hachette“, съобщи „Гардиън“. Както е известно, онлайн търговецът е в кавга с издателската къща вече 6 месеца във връзка с цените на е-книгите. Компанията на Джеф Безос забавя доставки, отказва предварителни поръчки и използва най-различни тактики, за да навреди на продажбите на „Hachette“.

„Authors United“ публикува открито писмо до 10-те члена на борда на директорите на „Амазон“. В него се твърди, че компанията е причина продажбите на френско-американското издателство да бъдат намалени с 50%. Под писмото подписа си са поставили автори на бестселъри като Малкълм Гладуел, Стивън Кинг, Дона Тарт, Сюзан Колинс и др. Ето и част от писмото:

„Като една от най-големите световни организации „Амазон“ не са принудени да правят нищо. Това е очевиден факт. Всички ние имаме възможност за избор. „Амазон“ избра да навреди на 2 500 писатели и техните книги. Те могат да спрат това още утре, като в същото време продължат преговорите. В момента „Амазон“ пречи на писателите да издържат семействата си, да изплащат своите ипотеки и да покриват финансовата част от образованието на своите деца.

Не вярваме, че всички членове на борда на директорите одобряват тези действия. Задаваме ви въпросите: Одобрявате ли тези санкции като член на борда на директорите? Опитите за блокиране на продажбите на книги имат дълга и мръсна история. Искате ли да бъдете част от нея? Силно вярваме, че подобни неща нямат място в един съвременен търговски спор. „Амазон“ притежава и други инструменти, които да използва в диспута. Не е нужно да вреди на тези автори, които са помогнали на компанията да стане може би най-големия дистрибутор в света“.

Свързани заглавия
Германските автори подкрепиха американските срещу „Амазон”

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230202-WA0000

Джаспър и Чорльо, и те като хората!

Приятелството между кучета и котки често започва с борба И Джаспър и Чорльо не са по-различни. Герои …