Начало / Автори / Юджийн О’Нийл: Всеки глупак знае, че да работиш здраво, за да постигнеш това, което искаш, е единственият начин да бъдеш щастлив

Юджийн О’Нийл: Всеки глупак знае, че да работиш здраво, за да постигнеш това, което искаш, е единственият начин да бъдеш щастлив

Юджийн О’Нийл е сред най-великите американски драматурзи. Когато е на 50 години, той вече е притежател на почти всички най-значими литературни признания, включително Нобелова награда и 3 приза „Пулицър“. Пословична е способността му да се отдава напълно на творческа дейност и да блокира всичко, което го разсейва. Неговият най-малък син Шейн е добро момче, коeто обаче не притежава волята и характера на своя баща. През 1939 г. О’Нийл завършва признатата пиеса „The Iceman Cometh“, а Шейн отново е изключен от училище. Авторът изпраща великолепно мотивационно писмо на своя наследник, което може да бъде намерено в книгата „Posterity: Letters of Great Americans to Their Children“. Представяме ви откъс от писмото, публикуван в brainpickings.org.

„За да успееш с образованието или с каквото и да е друго, трябва да възприемеш съвсем различна нагласа от тази, която имаш в момента. С прости думи, трябва да решиш какво искаш да изучаваш и да концентрираш ума си върху тази задача. Това не е мъдрост. Всеки проклет глупак в света знае, че това е вярно, независимо дали става въпрос за отглеждане на коне или писане на пиеси. Започваш от дъното и прекарваш години в старание, докато станеш добър.

Проблемът ти , мисля, е, че си все още прекалено зависим от другите. Очакваш прекалено много от външни фактори и изискваш прекалено малко от себе си. Вече си достатъчно голям, за да разбереш, че по този начин ще стигнеш точно доникъде. Ще бъдеш това, което направиш със себе си, и трябва го направиш абсолютно сам, независимо дали става въпрос за образование или професия.

Най-доброто, което аз мога да направя, е да те окуража да работиш здраво върху нещо, което ти харесва. Защото всеки глупак знае, че да работиш здраво, за да постигнеш това, което искаш, е единственият начин да бъдеш щастлив. Всичко зависи от теб. Ти трябва да търсиш и решиш какво искаш да правиш.

Това, които се опитвам да ти втълпя, е, че за най-важните решения в живота разчиташ единствено на себе си. Другите не могат да ти помогнат, независимо колко те обичат. Такава е съдбата на всеки от нас. Просто е така и не може да се промени. Вече си достатъчно голям, за да го разбереш. Това е всичко. Не е много добър практически съвет, но се надявам, че съм ти полезен.

Доволен съм от факта, че четеш много и се интересуваш от Шекспир. Ако харесваш и разбираш неговото творчество, ще притежаваш нещо, което никой не може да ти отнеме.“

Свързани заглавия
Юджийн О’Нийл: Цензурата е последната възможност на глупаците и фанатиците
Юджийн О’Нийл: Знаех си. Роден в хотелска стая и умрял в хотелска стая

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …