Начало / България / Откриха фотоизложба „Светът на Николай Хайтов“

Откриха фотоизложба „Светът на Николай Хайтов“

Ретроспективна фотографска изложба „Светът на Николай Хайтов“ бе официално открита в галерия „Средец“ на министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17. Тя е посветена на 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919-2002) и е подготвена от фондация „Памет” съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев. Реализирана е под патронажа на министъра на културата и с подкрепата на министерството на културата, съобщиха от пресцентъра му.

Посетителите могат да се насладят на автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя. Той ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите прочути „Диви разкази”, заквасен с маята и с духа на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарствата и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина. В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешитите на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатани на фотографиите, са и прототипите на голяма част от разказите.

Изложбата е вдъхновена от слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните настроения, пориви и житейски съдби. Неведнъж вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост с помощта, разбира се, на творческото му въображение и писателски нюх, се превръщат и в есе, разказ, пиеса или филм.  При подготовката на ретроспективната експозиция от Фондация „Памет” предложиха на днешните млади творци да онагледят усещането и докосването до безспорния шедьовър на късия разказ и да пресъздадат своя поглед и своя прочит на „Диви разкази”.

Изложбата „Светът на Николай Хайтов” ще продължи в галерия „Средец“ на Министерство на културата до 26 септември.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cap01

Рисуващата птици Елица Христова: „Щъркелът за нас е част от всичко родно“

Разговор за природата и за това колко си приличаме с всичко в нея Илюстратор и …