Начало / България / 500 учени от 50 държави идват на Световния конгрес по семиотика в София

500 учени от 50 държави идват на Световния конгрес по семиотика в София

Най-важното световно събитие в сферата на семиотиката тази година ще се проведе в България, в Нов български университет (НБУ) в София, който ще бъде домакин на XII Световен конгрес на Международната асоциация за семиотични изследвания (IASS/AIS), на тема “New Semiotics. Between Tradition and Innovation“, от 16 до 20 септември, съобщиха от Италианския културен институт. За форума се очакват повече от 500 учени от близо 50 държави. Откриването на конгреса и няколко по-значими изяви ще се проведат в зала „България“, а основната работна част ще протече на територията на Нов български университет.

Стратегическа цел на този конгрес, организиран от Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания (ЮЕЦСИ) в Нов български университет, е разширяването и заздравяването на международната семиотична мрежа, като за тази цел са привлечени най-големите имена на съвременната семиотика. Амбициите на организаторите са да превърнат едно значимо научно събитие със завидна традиция в модерен научен форум, възползващ се от технологичните възможности на XXI век. Отворени са многобройни тематични дискусии в социалните медии, благодарение на интерактивния подход организаторите съставят не само по-добра научна програма, но и събират данни за възникващите тенденции в световната семиотика.

Конгресът е събитие с огромна значимост за културата и в частност за голямата академична традиция на Италия и поради това се радва на патронажа на Посолството на Италия. Италианският културен институт в София допринася за програмата на конгреса, като осигурява присъствието на седем италиански учени с международна слава: Паоло Фабри, Уго Воли, Джанфранко Мароне, Патриция Виоли, Аугусто Понцио, Сюзан Петрили и Изабела Пецини. Бе поканен и професор Умберто Еко, разбира се, който обаче поради причини, свързани с възрастта, няма да присъства, но на откриването ще бъде излъчено ексклузивно интервю с него, направено специално за конгреса.

Италия е страната, която за първи път въвежда катедра по семиотика в университета, а в началото на седемдесетте години на миналия век се появиха поне петнадесет такива катедри във всички основни университети, курсове като DAMS (Дисциплини по изкуство, музика и спектакъл) и Комуникационни науки имат в основата си семиотични изследвания. Широкото присъствие на дисциплината е дало качествени резултати и днес Италия е страната с най-голям брой семиотици с международна значимост. Световният конгрес е точното място, където заслугите на Италианската академия да бъдат показани и потвърдени. Освен това е и мястото, където се правят важни проноси за културата, тъй като семиотиката е теория на културата.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …