На фокус
Начало / Свят / Джак Изкормвача бил полският имигрант Арън Козмински, твърди нова книга

Джак Изкормвача бил полският имигрант Арън Козмински, твърди нова книга

Джак Изкормвача бил полският имигрант Арън Козмински, твърди нова книга, която ще излезе на англоезичния книжен пазар утре, съобщи „Гардиън“. Авторът на „Naming Jack the Ripper“, Ръсел Едуардс, е на мнение, че вече има неоспорими доказателства кой се крие зад поредицата особено жестоки убийства на жени през 1888 г.

Едуардс купил на търг през 2007 г. пропит с кръв шал, който бил притежание на Катрин Едоус, една от жертвите. Шалът бил подложен на ДНК тест и други изследвания, резултатите от които сочат към Козмински. Авторът работил върху мистерията 14 години. През последните три и половина години му помагал Яри Лоухелайнен, експерт по молекулярната биология.

„Притежавам единственото съдебномедицинско доказателство в историята на случая. Работих 14 години и вече можем да твърдим, че мистерията е разкрита. Само тези, които желаят да не вярват, могат да продължат да подхранват мита. Вече всичко е ясно. Когато с Яри открихме истината изпитах най-невероятното чувство в живота си“, казва 48-годишният Едуардс.

Експерти обаче продължават да се съмняват, че самоличността на Джак Изкормвача може да се смята за разкрита. Ричард Коб, който ръководи различни конвенции и събития, свързани с легендарния сериен убиец, отбелязва, че през годините шала е докосван от прекалено много хора, за да се твърди, че ДНК теста е достатъчно доказателство.

От местопрестъплението аксесоарът е взет от сержант Еймос Симпсън, който е бил дежурен в нощта, когато Едоус е убита. Той го подарил на жена си. Ужасена, тя никога не го носи, но го запазва. Шалът никога не е изпиран.

Козмински е полски имигрант от еврейски произход, който бяга от руските власти в Полша в Лондон през 1881 г. Той е бил един от заподозряните през 1888 г., но полицията така и не успява да събере достатъчно доказателства. Козмински умира в лудница от гангрена през 1899 г.

Свързани заглавия
Легендарният убиец Джак Изкормвача бил жена

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …