На фокус
Начало / Свят / Ясни са финалистите за наградата „Дилън Томас“

Ясни са финалистите за наградата „Дилън Томас“

Журито на престижната английска награда, носеща името на поета Дилън Томас, определи финалистите, които ще се борят за премията от 30 000 лири тази година. За първи път в историята си призът ще се връчи на писател, ненавършил 39 години, на колкото е починал Томас. Наградата е учредена през 80-те години на миналия век, като в началото се връчва на всеки 2 години на автори до 30 години. От 2010 г.  се връчва всяка година.

Сред избраните попаднаха Елинор Кътън, Джошуа Ферис, Наоми Уудс и Еймар Макбрайд. Ако спечели, за новозеландката Кътън това ще е трета поредна престижна литературна награда. На 28-години тя вече стана най-младата носителка на „Букър“. Нейният роман „The Luminaries“ бе отличен и с награда в родината й.

„Всяка творба от финалистите е вече шампион. Мисля, че те наистина могат да съперничат по качества на произведенията на Томас. Или поне да бъдат сравнявани с него“, коментира пред в. „Гардиън“ председателят на журито Питър Флорънс.

Свързани заглавия:

Клеър Вей Уоткинс спечели награда „Дилън Томас”

Носителка на „Букър“ основа фонд за стимулиране на писателите да четат

Ще бъде направен минисериал по наградения с „Букър“ роман на Елинор Катън

Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

28-годишната Елинор Катън взе „Букър” с роман от 800 страници

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Февруари_1140x403-2

Акцентите на февруари – здраве, мода, екшън и игра!

Четирите книги на месец февруари обещават здравословно всекидневие, разходка по подиумите на висшата мода и коридорите на …