Начало / Свят / Клеър Вей Уоткинс спечели награда „Дилън Томас”

Клеър Вей Уоткинс спечели награда „Дилън Томас”

Американската писателка Клеър Вей Уоткинс спечели наградата „Дилън Томас” , която се дава за автори под 30 години, съобщи британският „Индипендънт”. Тя беше наградена за своята колекция разкази „Battleborn”. Уоткинс прибавя към сметката си 30 000 паунда.

Питър Флорънс, председател на журито, коментира:

„Клеър Вей Уоткинс има умения, подобни на тези на Дилън Томас, що се отнася до това да представи завършен нов свят в кратка форма. Това е изключително рядко срещано”.

Награда е вдъхновена от големия уелски драматург и поет Дилън Томас. Отличието може да получи всеки автор за своя дебют, публикуван на английски език, който все още не е навършил 30 години. Дава се на произведения в различни жанрове. Призът е учреден през 80-те години на миналия век, като в началото се връчва на всеки 2 години. От 2010 г.  се връчва всяка година.

Клеър Вей Уоткинс е родена през 1984 г. в Калифорния. Завършва висше образование в „University of Nevada Reno”, а магистратурата си в „Ohio State University”. Разказите й са се появявали в издания като „Granta”, „The Paris Review”, „New York Times”. В момента преподава в университета „Princeton University” и води уъркшоп по творческо писане в Невада.

 

Фото: homoartificialis.wordpress.com

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …