Начало / България / „Радецки“ е на пристанището в Русе. Достъпен е за посетители

„Радецки“ е на пристанището в Русе. Достъпен е за посетители

Корабът-музей „Радецки“ вече е на русенския бряг, след като му е правен ремонт в Корабостроителницата в Русе, съобщи БГНЕС. Легендарният плавателен съд ще остане няколко дни, за да бъде разгледан от русенци и гостите на града, след което с влекач ще се завърне обратно в Козлодуй. Корабът-музей може да бъде посещаван от 10 до 16 ч.

За миналата година „Радецки“ е бил разгледан от около 15 000 души, направени са и около 40 разходки. Желанието на ръководството на кораба-музей, който е и в списъка на 100-те национални обекта, е да се направи нова реплика на „Радецки“, която да може да плава самостоятелно и да пътува по цялото протежение на Дунава.

„Радецки“ е австрийски пътнически параход, построен през 1851 г. в корабостроителницата в Буда, и предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Носи името на фелдмаршал Йозеф Радецки. Параходът е знаков за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

На 16 май и 17 май 1876 той извършва плаване към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият войвода Христо Ботев. Той връчва на капитана писмено обръщение–ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй, като непременно пояснява:

„…за да се притечем в помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество – България.“

Ултиматумът е изпълнен и четата на Христо Ботев слиза на българска земя.

На този параход и знаменития преход на Ботевата чета с него Иван Вазов още същата 1876 година посвещава популярните стихове, превърнали се в последствие в патриотична песен:

Тих бял Дунав се вълнува,

весело шуми,

и „Радецки“ гордо плува

по златнѝ вълни.

Фото: БГНЕС

 

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …