Начало / Свят / Малори Блекман спира да пише в „Туитър“ заради расистки обиди

Малори Блекман спира да пише в „Туитър“ заради расистки обиди

Малори Блекман, лауреат на детската литература в Обединеното кралство, обяви, че повече няма да използва социалната мрежа „Туитър“ заради расизъм, съобщи thebookseller.com. Писателката беше нападната от ядосани потребители след интервю със „Sky News“, в което тя призовава за повече разнообразие на герои в детските книги.

„Sky News“ публикува интервюто със заглавие „Children’s Books ‘Have Too Many White Faces“ (В детските книги има прекалено много бели лица). Последваха много язвителни коментари под статията,  както и в „Туитър“. Впоследствие заглавието беше променено на „Call For More Ethnic Diversity In Kids’ Books“ (Призив за повече етническо разнообразие в детските книги). Вече обаче предишното заглавие беше разпространено и в други медии и така искрата беше запалена.

Във „Фейсбук“, Блекман написа:

„Говорих за това, че в книгите за нашите деца трябва да има повече истории за хора с увреждания, от различни раси, култури и религии, с различна сексуална ориентация. Никога думите в заглавието не са изричани от мен. Аз не мисля по този начин“. По късно тя добави: „Току що получих извинение от „Sky News“ с обещание да бъде променено заглавието. Сега ще получа ли извинение и от всички онези расисти, които бълваха и продължават да бълват отрова срещу мен в „Туитър“?

Много писатели реагираха в подкрепа на Блекман. Сред тях са Патрик Нес, Мат Хейг и Франческа Саймън. Читатели пък започнаха да пускат постове с #WeNeedDiverseBooksUK“. Британският „Телеграф“ публикува материал, който защитава позицията на писателката.

Свързани заглавия
Малори Блекман: Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации

Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …