Начало / Свят / Малори Блекман спира да пише в „Туитър“ заради расистки обиди

Малори Блекман спира да пише в „Туитър“ заради расистки обиди

Малори Блекман, лауреат на детската литература в Обединеното кралство, обяви, че повече няма да използва социалната мрежа „Туитър“ заради расизъм, съобщи thebookseller.com. Писателката беше нападната от ядосани потребители след интервю със „Sky News“, в което тя призовава за повече разнообразие на герои в детските книги.

„Sky News“ публикува интервюто със заглавие „Children’s Books ‘Have Too Many White Faces“ (В детските книги има прекалено много бели лица). Последваха много язвителни коментари под статията,  както и в „Туитър“. Впоследствие заглавието беше променено на „Call For More Ethnic Diversity In Kids’ Books“ (Призив за повече етническо разнообразие в детските книги). Вече обаче предишното заглавие беше разпространено и в други медии и така искрата беше запалена.

Във „Фейсбук“, Блекман написа:

„Говорих за това, че в книгите за нашите деца трябва да има повече истории за хора с увреждания, от различни раси, култури и религии, с различна сексуална ориентация. Никога думите в заглавието не са изричани от мен. Аз не мисля по този начин“. По късно тя добави: „Току що получих извинение от „Sky News“ с обещание да бъде променено заглавието. Сега ще получа ли извинение и от всички онези расисти, които бълваха и продължават да бълват отрова срещу мен в „Туитър“?

Много писатели реагираха в подкрепа на Блекман. Сред тях са Патрик Нес, Мат Хейг и Франческа Саймън. Читатели пък започнаха да пускат постове с #WeNeedDiverseBooksUK“. Британският „Телеграф“ публикува материал, който защитава позицията на писателката.

Свързани заглавия
Малори Блекман: Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации

Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …