Начало / Критика / Людмила Улицкая: Човек твори злото и в това си занимание превъзхожда дявола

Людмила Улицкая: Човек твори злото и в това си занимание превъзхожда дявола

Руската писателка Людмила Улицкая е родена в Башкирия през 1943 г. По образование е биолог. Книгите ѝ са преведени на над 25 езика.  През 2001 г. става лауреат на руския „Букър“ с „Казус Кукоцкого“. В края на юли тази година получи наградата за европейска литература, която се дава всяка година от министерството на културата на Австрия. Носителка е и на френската награда „Медичи“, на италианските „Джузепе Ачерби“ и „Пене“.

Известната е като ревностна критичка на режима на Путин. В авторитетното германско списание „Шпигел“ е публикувано нейно есе, в което споделя горчивината си от събитията в Русия и в света.

„Аз живея в Русия. Аз съм руска писателка от еврейски произход, възпитана в духа на християнска култура. Сега моята страна се намира в състояние на война с културата, ценностите на хуманизма, свободата на личността и идеята за правата на човека“, пише Улицкая.

Тя подчертава, че страната й е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания за величие, че руският парламент е непросветен и опасен, който води към война . Улицкая не спестява и критиките си към цялата политическа класа в страната, която се изживява като Супермен.

„Срам ме е за всички нас, за нашия народ, който загуби нравствените си ориентири“, категорична е авторката на „Мария и нейните деца“.

Тя се извинява от името на Русия на Европа,подчертавайки, че родината й никога няма да стане част от европейското семейство на народите. Улицка е огорчена от невъзможността наследниците на Толстой, Чайковски, Шостакович, да променят ситуацията. Писателката изрично подчертава, че не води политическа дейност, а пише и казва това, което мисли. За нея политиката на днешна Русия е самоубийствена и много опасна и не изключва Трета световна война. Войните, които перманентно се водят в Чечня, Грузия, а сега и в Украйна са били само пролог  към предстоящия фатален край, защото епилогът нямало кой да го напише.

„Цивилизацията влезе в тупик. На науката, просвещението, знанието и изкуството не им се удаде да укротят свойствената за човешката природа агресия. По-рано ми се струваше, че културата ще победи този стремеж към самоунищожение, но – боя се – на човечеството не му остана време. Цивилизацията и нейните големи технически достижения, колкото и да ми е тъжно, доведоха само до това, че вече имаме възможност да се унищожим един друг в най-кратки срокове… Идеята за адската природа на злото изживя времето си, човек твори злото самостоятелно и в това си занимание доста превъзхожда дявола“, споделя с болка Улицкая.

Свързани заглавия

Критик на Путин получи държавната награда на Австрия за литература

10-те най-продавани книги в Русия според „Форбс”

Людмила Улицкая: Путин е инфантил

Писателската „разходка” в Москва завърши без ексцесии

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Книги от Улицкая тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …