Начало / Свят / Почина иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани

Почина иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани

Иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани почина, съобщи „Гардиън“. Тя беше на 87 години. Бехбахани е била хоспитализирана в Техеран в безсъзнание на 6 август и впоследствие е починала на 19-ти от сърдечна недостатъчност и проблеми с дишането, твърди иранската информационна агенция „IRNA“.

Бехбахани е родена в Техеран като Симин Кхалили . Тя e най-уважаваната иранска поетеса. Номинирана е два пъти за Нобелова награда за литература, използва най-различни стилове в своята поезия. На нейното творчество са базирани множество любовни песни. Сред известните й произведения са „The Broken Lute“, „A Window of freedom“, „A Cup of Sin“ и др.

Симин Бехбахани беше още активистка за правата на жените в нейната родина. Силните й думи по този проблем й печелят прозвището Лъвицата на Иран. Авторката завършва право през 50-те години на миналия век. През 2009 г. получава наградата „Симон дьо Бовоар“ за работа и дейности в името на свободата на жените.

Убежденията на Бехбахани често са й навличали проблеми с властите в нейната родина. През 2010 г. правителството не й позволяват да напусне страната и да присъства на Международния ден на жените в Париж. 4 години по-рано опозиционен вестник спира да излиза заради публикуване на нейна поема.

През 2011 г. Барак Обама, президент на САЩ, казва, че тя е:

„Жена, на която е наложена забрана да пътува извън Иран, макар нейните думи да трогват целия свят“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …