Начало / Свят / Почина иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани

Почина иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани

Иранската поетеса и активистка за правата на жените Симин Бехбахани почина, съобщи „Гардиън“. Тя беше на 87 години. Бехбахани е била хоспитализирана в Техеран в безсъзнание на 6 август и впоследствие е починала на 19-ти от сърдечна недостатъчност и проблеми с дишането, твърди иранската информационна агенция „IRNA“.

Бехбахани е родена в Техеран като Симин Кхалили . Тя e най-уважаваната иранска поетеса. Номинирана е два пъти за Нобелова награда за литература, използва най-различни стилове в своята поезия. На нейното творчество са базирани множество любовни песни. Сред известните й произведения са „The Broken Lute“, „A Window of freedom“, „A Cup of Sin“ и др.

Симин Бехбахани беше още активистка за правата на жените в нейната родина. Силните й думи по този проблем й печелят прозвището Лъвицата на Иран. Авторката завършва право през 50-те години на миналия век. През 2009 г. получава наградата „Симон дьо Бовоар“ за работа и дейности в името на свободата на жените.

Убежденията на Бехбахани често са й навличали проблеми с властите в нейната родина. През 2010 г. правителството не й позволяват да напусне страната и да присъства на Международния ден на жените в Париж. 4 години по-рано опозиционен вестник спира да излиза заради публикуване на нейна поема.

През 2011 г. Барак Обама, президент на САЩ, казва, че тя е:

„Жена, на която е наложена забрана да пътува извън Иран, макар нейните думи да трогват целия свят“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …