Начало / Свят / Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Агенцията, която държи правата върху творчеството на Джордж Оруел, обвини „Амазон“ в преднамереност и недобросъвестност, съобщи „Гардиън“. Тя определи поведението на онлайн търговеца като „антиутопично и безсрамно“. Компанията на Джеф Безос използва цитат от автора на „1984“ в свое писмо до читатели от преди дни, свързано с диспута с издателството „Hachette“. „Амазон“ цитираха Оруел по повод спора с издателската къща за цените на е-книгите. Те сравниха сегашната ситуация с тази преди години, когато е била дискутирана темата за цените на книгите с меки корици. „Амазон“ написаха в писмото, че във връзка с изданията с меки корици, Оруел е казал: „Ако издателите имат здрав разум, те ще се обединят срещу тях“.

Всъщност, целия цитат на писателя е следният:

„Книгите с меки корици на „Penguin“ са толкова прекрасен продукт на стойност 6 пенса, че ако издателите имат здрав разум, те ще се обединят срещу тях“. Става напълно ясно, че всъщност Оруел подкрепя този тип книги, а не говори срещу тях.

Бил Хамилтън – литературен агент и изпълнителен директор на агенцията, която защитава правата на писателя, коментира:

„Амазон“ цитира Оруел извън контекста по повод измислена кампания срещу изданията с меки корици, за да оправдае своето желание за дъмпинг на цените на е-книги. Искат да печелят на гърба на Оруел, пренебрегвайки факта, че неговите убеждения напълно противоречат на техните практики. Типичен пример за постъпка на Министерството на истината  – изопачаване на факти с цел пропаганда. Ситуацията не говори добре за разбирането на „Амазон“ за това кое е вярно и кое не. Може би те не се интересуват от авторите, чиито книги продават. В такъв случай защо да им вярваме, когато говорят за стойността на книгите?“.

Джон Сийтън, директор на наградата „Оруел“, също е бесен:

„Опитват се да манипулират издатели и писатели с името на Оруел. Оруел, преди да спечели пари, е давал всичко, което е имал, на младите и начинаещи писатели. „Амазон“ марширува към монополистичен свят, който е описан именно в книгите на Джордж Оруел“.

По темата „Гардиън“ са потърсили представители на „Амазон“, но засега от компанията отказват коментар.

Свързани заглавия

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …