На фокус
Начало / Свят / Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Агенцията, държаща правата на Джордж Оруел, се опълчи на „Амазон“

Агенцията, която държи правата върху творчеството на Джордж Оруел, обвини „Амазон“ в преднамереност и недобросъвестност, съобщи „Гардиън“. Тя определи поведението на онлайн търговеца като „антиутопично и безсрамно“. Компанията на Джеф Безос използва цитат от автора на „1984“ в свое писмо до читатели от преди дни, свързано с диспута с издателството „Hachette“. „Амазон“ цитираха Оруел по повод спора с издателската къща за цените на е-книгите. Те сравниха сегашната ситуация с тази преди години, когато е била дискутирана темата за цените на книгите с меки корици. „Амазон“ написаха в писмото, че във връзка с изданията с меки корици, Оруел е казал: „Ако издателите имат здрав разум, те ще се обединят срещу тях“.

Всъщност, целия цитат на писателя е следният:

„Книгите с меки корици на „Penguin“ са толкова прекрасен продукт на стойност 6 пенса, че ако издателите имат здрав разум, те ще се обединят срещу тях“. Става напълно ясно, че всъщност Оруел подкрепя този тип книги, а не говори срещу тях.

Бил Хамилтън – литературен агент и изпълнителен директор на агенцията, която защитава правата на писателя, коментира:

„Амазон“ цитира Оруел извън контекста по повод измислена кампания срещу изданията с меки корици, за да оправдае своето желание за дъмпинг на цените на е-книги. Искат да печелят на гърба на Оруел, пренебрегвайки факта, че неговите убеждения напълно противоречат на техните практики. Типичен пример за постъпка на Министерството на истината  – изопачаване на факти с цел пропаганда. Ситуацията не говори добре за разбирането на „Амазон“ за това кое е вярно и кое не. Може би те не се интересуват от авторите, чиито книги продават. В такъв случай защо да им вярваме, когато говорят за стойността на книгите?“.

Джон Сийтън, директор на наградата „Оруел“, също е бесен:

„Опитват се да манипулират издатели и писатели с името на Оруел. Оруел, преди да спечели пари, е давал всичко, което е имал, на младите и начинаещи писатели. „Амазон“ марширува към монополистичен свят, който е описан именно в книгите на Джордж Оруел“.

По темата „Гардиън“ са потърсили представители на „Амазон“, но засега от компанията отказват коментар.

Свързани заглавия

Министърът на културата на Франция: „Амазон“ застрашава разнородността в литературата

Лий Чайлд: Не ме интересува формата на книгите ми, стига те да достигат до читателите

„Амазон“ отговори на „Hachette“ с писмо до читателите

Писатели платиха цяла страница реклама срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …