Начало / Свят / Урок по китайска история от писателката Джунг Чанг на фестивала в Единбург

Урок по китайска история от писателката Джунг Чанг на фестивала в Единбург

Признатата британска писателка от китайски произход Джунг Чанг промотира новата си книга на Международния литературен фестивал в Единбург, съобщи „Гардиън“. Творбата й е озаглавена „Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern China“ и вече е на англоезичния книжен пазар. Книгата е биография на китайската императрица Цъси и е базирана на най-новооткритите исторически документи.

Цъси е една от съпругите на император Сиенфън. Когато той умира през 1861 г., техният 5-годишен син наследява трона. Цъси става фигурата, която неофициално управлява империята до своята смърт през 1908 г. Авторката се опитва да развенчае теорията, че императрицата е деспотичен и жесток лидер, и я представя като една от личностите, които играят най-важна роля за модернизирането на Китай. По времето на Цъси в Китай има вече индустрии, железопътна мрежа, електричество, телеграфна кореспонденция и армия със съвременно въоръжение.

Императрицата се бори за правата на жените и премахва някои от най-жестоките древни наказания. Тя прави постъпки и за въвеждането на парламентарни избори в страната. Джунг Чанг коментира:

„Тя е тази, която се е опитвала да приближи Китай до Запада. Изпращала е пратеници в Европа, които са й писали доклади затова как там жените държат съпрузите си за ръка, танцуват, пътуват свободно. Дори управляват империи – кралица Виктория“.

За съжаление книгата на авторката няма да бъде четена в нейната родина. В Китай всичките й книги са забранени. Цензурата успява да филтрира и интернет. 62-годишната писателка стана известна с книгата „Wild Swans“, която представлява история на нейната фамилия. Произведението е публикувано през 1991 г., преведено е на 37 езика и са продадени над 13 милиона копия. То е забранено в Китай заради критиките срещу комунистическия режим. През 2005 г. Чанг публикува биография на Мао Дзедун от над 800 страници, озаглавена „Mao Zedong, Mao: The Unknown Story“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …