Начало / Свят / Урок по китайска история от писателката Джунг Чанг на фестивала в Единбург

Урок по китайска история от писателката Джунг Чанг на фестивала в Единбург

Признатата британска писателка от китайски произход Джунг Чанг промотира новата си книга на Международния литературен фестивал в Единбург, съобщи „Гардиън“. Творбата й е озаглавена „Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern China“ и вече е на англоезичния книжен пазар. Книгата е биография на китайската императрица Цъси и е базирана на най-новооткритите исторически документи.

Цъси е една от съпругите на император Сиенфън. Когато той умира през 1861 г., техният 5-годишен син наследява трона. Цъси става фигурата, която неофициално управлява империята до своята смърт през 1908 г. Авторката се опитва да развенчае теорията, че императрицата е деспотичен и жесток лидер, и я представя като една от личностите, които играят най-важна роля за модернизирането на Китай. По времето на Цъси в Китай има вече индустрии, железопътна мрежа, електричество, телеграфна кореспонденция и армия със съвременно въоръжение.

Императрицата се бори за правата на жените и премахва някои от най-жестоките древни наказания. Тя прави постъпки и за въвеждането на парламентарни избори в страната. Джунг Чанг коментира:

„Тя е тази, която се е опитвала да приближи Китай до Запада. Изпращала е пратеници в Европа, които са й писали доклади затова как там жените държат съпрузите си за ръка, танцуват, пътуват свободно. Дори управляват империи – кралица Виктория“.

За съжаление книгата на авторката няма да бъде четена в нейната родина. В Китай всичките й книги са забранени. Цензурата успява да филтрира и интернет. 62-годишната писателка стана известна с книгата „Wild Swans“, която представлява история на нейната фамилия. Произведението е публикувано през 1991 г., преведено е на 37 езика и са продадени над 13 милиона копия. То е забранено в Китай заради критиките срещу комунистическия режим. През 2005 г. Чанг публикува биография на Мао Дзедун от над 800 страници, озаглавена „Mao Zedong, Mao: The Unknown Story“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …