Начало / България / „Дракона“ на Том Кристенсен следва традициите на Несбьо и Ларшон

„Дракона“ на Том Кристенсен следва традициите на Несбьо и Ларшон

Нов скандинавски трилър-автор, сравняван с местните светила в жанра – Ю Несбьо, Том Егеланд и Стиг Ларшон, ще дебютира и на български. До дни на пазара у нас ще се появи „Дракона“ на Том Кристенсен, издаден от „Персей“.

Бивш финансист, писателят днес е сред най-четените автори в Скандинавския север. Преди звездата му да изгрее на литературния небосклон, норвежецът има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Литературният му дебют е през 2001 г. с политическия трилър „En kule“ – за световния пазар на ценни книжа и финанси. Романът е приет много добре от читателите и получава възторжените оценки на критиците, а сега е в процес на филмиране. Успехът съпровожда и следващите книги на писателя. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са „Дракона“ и „Царството на мъртвите“, който му спечелва наградата „Ривертон“ за най-добър криминален роман.

Книгата разследва огромна схема за източване на пари, отделени за помощи. Норвегия е прочута не само с фиордите си и качествената си литература, но и с това че дава милиарди крони, за да подпомага по-бедните държави. Огромни средства идват и в България, за да подпомагат археологически изследвания например. А към страни от Третия свят, където главен проблем е гладът, се насочват още повече средства. Но как този политически и човешки алтруизъм може да бъде използван от алчни и безскрупулни хора, това изобличава Том Кристенсен в романа си „Дракона“.

„Дракона“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …