Начало / Любопитно / Албер Камю: Никой в света не е неуязвим (книги, описващи опасностите и последиците от епидемии)

Албер Камю: Никой в света не е неуязвим (книги, описващи опасностите и последиците от епидемии)

Нов коварен вирус изправи на нокти света. Епидемията от Ебола в Западна Африка вече е „изключително събитие“ и представлява международна опасност за здравето, обяви наскоро Световната здравна организация (СЗО). Заразата, която покоси близо 1000 души в Западна Африка, вдигна на крак всички здравни служби, а СЗО обяви епидемията за международна криза. Епидемиите и пандемиите са познат сюжет художествената литература, а много писатели въображаемо или не описват имагинерни и не чак толкова общества, жертви на масови болести. Lira.bg подбра някои от най-силните заглавия, дпознати у нас, с подобен сюжет.

  „Сблъсък“ от Стивън Кинг

Майсторът на съспенса Стивън Кинг не изневерява на себе си и  представя катастрофична картина и истинско изпитание за героите и читателите си. В двата тома на „Сблъсък“ се разкрива апокалиптичен сюжет – след авария в свръхсекретна военна лаборатория в света се разразява епидемия от смъртоносен грип. Властите се опитват да я прикрият с всички средства, но скоро става ясно, че краят е близо. Само за няколко седмици човечеството е почти унищожено. Малцината оцелели са осъдени да бродят из осеяния с трупове свят в търсене на най-оскъдното – близостта на друго човешко същество. Измъчвани от мисли за безвъзвратно изгубеното и от страховити сънища, те са решени да завъртят отново колелото на живота.

 

„Z-та световна война“ от Макс Брукс

Книгата се превръща в абсолютен хит, а заслуга за това има и едноименният филм с Брад Пит в главната роля. Всичко започва със слухове за поредната пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени главоломно нарастват и онова, което е изглеждало като раздвижване на криминалния контингент или наченки на революция, не след дълго се оказва далеч по-страховито. Изправено пред едно ужасяващо бъдеще, човечеството се сблъсква със събития, които подлагат на изпитание както здравия ни разум, така и инстинктите ни за оцеляване.

 

 

„Ответен удар“ от Брад Тор

Трилърът на бившия служител в аналитичния отдел „Червена клетка” към Департамента по национална сигурност на САЩ не случайно е включен в класацията на 100-те най-добри трилъра (Top 100 Killer Thrillers) на „Нешънъл Пъблик Рейдио”.

Действието се развива около опитите на вездесъщият герой на тайнитте служби и бивш тюлен Скот Харват да предотврати масова зараза с болест, измислена още от древните и служила в походите на Ханибал срещу Рим. Забързаното действие ни води в днешни дни, където билогическото оръжие на картагенците е на път да бъде използвано срещу християнския свят при опита за възраждане на Велика Османска Империя…

Само Харват може да спре крайните уахадисти…

 

 „Проходът“ от Джъстин Корнин

„Този епичен роман е събитието на годината и най-добре още сега си го отбележете в календара. Рядко се появява толкова магическа книга. Прочетете петнайсет страници и историята ще ви заинтригува; прочетете трийсет и тя така ще ви завладее, че ще продължите да я четете до късно през нощта. Въздейства с неумолимостта и пълнотата на фентъзи-епосите. Какво друго да добавя? Следното: прочетете ли тази книга, светът на всекидневието около вас ще се стопи. Послушайте чичо си Стиви, този роман е преживяването, което не искате да пропуснете“, казва за „Проходът“ и продължението на апокалиптичния роман „Дванайсетте“ не друг а Стивън Кинг. При таква препоръка удоволствието е сигурно.

 

 „Устоите на земята“ от Кен Фолет

18 години след публикуването на „Устоите на земята“ Кен Фолет продължава сагата. В свят, в който старото мислене се бори упорито срещу прогресивните мозъци, жителите на малкия град Кингсбридж са поставени пред огромна трагедия – опустоштелната сила на най-голямото природно бедствие – болестта, извстна като Черната смърт, както някога наричали чумата.

 

 

 

„Слепота“ от Жозе Сарамго

„Слепота“ (1995) е може би най-известният роман на Жозе Сарамаго, в който фантазия и реалност се преплитат и ни позволяват да видим много по-ясно вътрешния си свят. В една неназована държава, в един неназован град, докато чака на светофара зад волана на колата си, eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всякакъв ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у човека – волята за оцеляване на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от „сияйната белота“. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът – все страсти, които ни заслепяват и чрез които Жозе Сарамаго изгражда потресаваща алегория на времето, в което живеем. По романа е заснет нашумелият филм на Фернандо Мейрелес „Blindness“ (2008).

 

„Чумата“ от Албер Камю

„Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото – здраве, честност, морална чистота, ако щете, – е резултат от волята, kоято не бива никога да отпада“, пише Албер Камю. „Чумата“ е може би най-популярният класически екзистенциален роман за епидемия и смърт, мощен поглед към човешкия живот и неговия смисъл при сблъсъка със смъртоносен вирус, безстрастно плъзнал из един град.

 

 „Смърт във Венеция“ от Томас Ман

Публикувана в навечерието на Първата световна война „Смърт във Венеция“ затвърждава Томас Ман като литературна фигура от световна величина. Сюжетът представя една забранена любов, която се бори с всичко, но не успява да се справи с болестта и смъртта, дошли от неназована епидемия.

 

„Заразата“ от Гийермо дел Торо и Чък Хоган

Създателят на наградения с Оскар “Лабиринтът на Фавна” и носителят на наградата „Хамет” въплъщават въображението си в този дързък, епичен роман за ужасяващата битка между човека и вампирите, която застрашава съдбата на цялото човечество. Завихря се битка от библейски мащаб, след като вампирски вирус заразява Ню Йорк и продължава да се разпространява по улиците. Само двама могат да спасят града от унищожение…

 

 

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …