Начало / Любопитно / Албер Камю: Никой в света не е неуязвим (книги, описващи опасностите и последиците от епидемии)

Албер Камю: Никой в света не е неуязвим (книги, описващи опасностите и последиците от епидемии)

Нов коварен вирус изправи на нокти света. Епидемията от Ебола в Западна Африка вече е „изключително събитие“ и представлява международна опасност за здравето, обяви наскоро Световната здравна организация (СЗО). Заразата, която покоси близо 1000 души в Западна Африка, вдигна на крак всички здравни служби, а СЗО обяви епидемията за международна криза. Епидемиите и пандемиите са познат сюжет художествената литература, а много писатели въображаемо или не описват имагинерни и не чак толкова общества, жертви на масови болести. Lira.bg подбра някои от най-силните заглавия, дпознати у нас, с подобен сюжет.

  „Сблъсък“ от Стивън Кинг

Майсторът на съспенса Стивън Кинг не изневерява на себе си и  представя катастрофична картина и истинско изпитание за героите и читателите си. В двата тома на „Сблъсък“ се разкрива апокалиптичен сюжет – след авария в свръхсекретна военна лаборатория в света се разразява епидемия от смъртоносен грип. Властите се опитват да я прикрият с всички средства, но скоро става ясно, че краят е близо. Само за няколко седмици човечеството е почти унищожено. Малцината оцелели са осъдени да бродят из осеяния с трупове свят в търсене на най-оскъдното – близостта на друго човешко същество. Измъчвани от мисли за безвъзвратно изгубеното и от страховити сънища, те са решени да завъртят отново колелото на живота.

 

„Z-та световна война“ от Макс Брукс

Книгата се превръща в абсолютен хит, а заслуга за това има и едноименният филм с Брад Пит в главната роля. Всичко започва със слухове за поредната пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени главоломно нарастват и онова, което е изглеждало като раздвижване на криминалния контингент или наченки на революция, не след дълго се оказва далеч по-страховито. Изправено пред едно ужасяващо бъдеще, човечеството се сблъсква със събития, които подлагат на изпитание както здравия ни разум, така и инстинктите ни за оцеляване.

 

 

„Ответен удар“ от Брад Тор

Трилърът на бившия служител в аналитичния отдел „Червена клетка” към Департамента по национална сигурност на САЩ не случайно е включен в класацията на 100-те най-добри трилъра (Top 100 Killer Thrillers) на „Нешънъл Пъблик Рейдио”.

Действието се развива около опитите на вездесъщият герой на тайнитте служби и бивш тюлен Скот Харват да предотврати масова зараза с болест, измислена още от древните и служила в походите на Ханибал срещу Рим. Забързаното действие ни води в днешни дни, където билогическото оръжие на картагенците е на път да бъде използвано срещу християнския свят при опита за възраждане на Велика Османска Империя…

Само Харват може да спре крайните уахадисти…

 

 „Проходът“ от Джъстин Корнин

„Този епичен роман е събитието на годината и най-добре още сега си го отбележете в календара. Рядко се появява толкова магическа книга. Прочетете петнайсет страници и историята ще ви заинтригува; прочетете трийсет и тя така ще ви завладее, че ще продължите да я четете до късно през нощта. Въздейства с неумолимостта и пълнотата на фентъзи-епосите. Какво друго да добавя? Следното: прочетете ли тази книга, светът на всекидневието около вас ще се стопи. Послушайте чичо си Стиви, този роман е преживяването, което не искате да пропуснете“, казва за „Проходът“ и продължението на апокалиптичния роман „Дванайсетте“ не друг а Стивън Кинг. При таква препоръка удоволствието е сигурно.

 

 „Устоите на земята“ от Кен Фолет

18 години след публикуването на „Устоите на земята“ Кен Фолет продължава сагата. В свят, в който старото мислене се бори упорито срещу прогресивните мозъци, жителите на малкия град Кингсбридж са поставени пред огромна трагедия – опустоштелната сила на най-голямото природно бедствие – болестта, извстна като Черната смърт, както някога наричали чумата.

 

 

 

„Слепота“ от Жозе Сарамго

„Слепота“ (1995) е може би най-известният роман на Жозе Сарамаго, в който фантазия и реалност се преплитат и ни позволяват да видим много по-ясно вътрешния си свят. В една неназована държава, в един неназован град, докато чака на светофара зад волана на колата си, eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всякакъв ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у човека – волята за оцеляване на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от „сияйната белота“. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът – все страсти, които ни заслепяват и чрез които Жозе Сарамаго изгражда потресаваща алегория на времето, в което живеем. По романа е заснет нашумелият филм на Фернандо Мейрелес „Blindness“ (2008).

 

„Чумата“ от Албер Камю

„Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото – здраве, честност, морална чистота, ако щете, – е резултат от волята, kоято не бива никога да отпада“, пише Албер Камю. „Чумата“ е може би най-популярният класически екзистенциален роман за епидемия и смърт, мощен поглед към човешкия живот и неговия смисъл при сблъсъка със смъртоносен вирус, безстрастно плъзнал из един град.

 

 „Смърт във Венеция“ от Томас Ман

Публикувана в навечерието на Първата световна война „Смърт във Венеция“ затвърждава Томас Ман като литературна фигура от световна величина. Сюжетът представя една забранена любов, която се бори с всичко, но не успява да се справи с болестта и смъртта, дошли от неназована епидемия.

 

„Заразата“ от Гийермо дел Торо и Чък Хоган

Създателят на наградения с Оскар “Лабиринтът на Фавна” и носителят на наградата „Хамет” въплъщават въображението си в този дързък, епичен роман за ужасяващата битка между човека и вампирите, която застрашава съдбата на цялото човечество. Завихря се битка от библейски мащаб, след като вампирски вирус заразява Ню Йорк и продължава да се разпространява по улиците. Само двама могат да спасят града от унищожение…

 

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …